Доступність посилання

ТОП новини

Меркель і Олланд наголосили Путіну на необхідності виконувати мінські угоди


(архівне фото)
(архівне фото)

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним знову наголосили, що саме мінські домовленості залишаються основою для поліпшення становища на Донбасі, повідомили в Берліні й Парижі.

Вони обговорили стан виконання цих домовленостей і становище на сході України, а також проведення місцевих виборів в Україні.

Було наголошено, що ці вибори мають відбутися відповідно до законодавства України і міжнародно прийнятих стандартів ОБСЄ за моніторингу Бюро з демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ, мовиться в повідомленнях прес-служб обох західних керівників.

При цьому, як звернув увагу речник канцлера Німеччини Штеффен Зайберт, Олланд і Меркель наголосили Путіну, що окремі вибори на захоплених сепаратистами територіях, що суперечать домовленостям, створили б загрозу мінському процесові.

Усі троє співрозмовників погодилися, що найближчими тижнями був би корисний новий саміт у «нормандському форматі», тобто також із участю президента України Петра Порошенка, щоб далі обговорити виконання мінських домовленостей.

Дещо іншу версію цієї розмови подали в Москві. Там наголосили на словах Путіна, який знову «висловлював занепокоєння невпинними обстрілами українськими силовиками населених пунктів Донбасу й нарощуванням збройних сил України вздовж лінії розмежування», не згадуючи при цьому про обстріли й ескалацію напруженості з боку спільних сепаратистсько-російських сил, і заявляв про «необхідність налагоджування прямого діалогу між Києвом і представниками Донецька й Луганська».

Розмова з російським президентом відбулася після зустрічі керівників України, Німеччини і Франції без Путіна в Берліні 24 серпня. Після зустрічі, серед іншого, Меркель звернула увагу, що з Росією існують розбіжності щодо оцінки виконання Києвом мінських домовленостей.

Зокрема, західні держави вважають, що пропонований проект змін до Конституції України в частині децентралізації, що згадує про особливості місцевого самоврядування окремих районів Донецької й Луганської областей, повністю відповідає мінським домовленостям; Москва й сепаратисти, керуючись власним прочитанням домовленостей, заявляють, що це не так.

Крім того, в Києві звертають увагу, що дії, пов’язані з Донбасом, там узгоджують із легітимними представниками регіону – але не з сепаратистами з угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, що захопили частину регіону збройною силою за підтримки Росії, яку Москва заперечує.

Сепаратисти зі збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР» також заявили, що на окупованих спільними сепаратистсько-російськими силами територіях Донбасу проведуть власні «місцеві вибори» в інші терміни, ніж у решті України; при цьому вони стверджують, ніби такі їхні «вибори» будуть «відповідати українському законодавству». В Києві й на Заході таку позицію відкидають.

XS
SM
MD
LG