Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомила про вилучення арсеналів зброї колишніх добровольців


Служба безпеки України повідомила про вилучення двох великих арсеналів зброї в районі проведення антитерористичної операції.

За попередньою інформацією СБУ, дві великі партії необлікованої зброї та боєприпасів планували перевезти вглиб України колишні військовослужбовці одного з неназваних добровольчих батальйонів.

У рамках спецоперації для недопущення незаконного обігу засобів масового ураження співробітники СБУ виявили поблизу села Бахмутівка Новоайдарівського району Луганської області автомобіль із підствольним гранатометом, тротиловими шашками, протипіхотними мінами та ручними гранатами різних типів, патронами і магазинами до автоматичної зброї тощо, повідомила прес-служба СБУ.

Фото: Служба безпеки України
Фото: Служба безпеки України

Другу партію зі зброєю було виявлено у схроні в покинутих приміщеннях заводу в селі Половинкине Старобільського району Луганської області. У схованці співробітники СБУ знайшли 33 кілограми тротилу в шашках, три автоматичні станкові гранатомети, кулемети, автомати Калашникова, 40 ручних протитанкових гранатометів, ящики з патронами до стрілецької зброї різних калібрів, гранати різної модифікації, 7 реактивних снарядів до РСЗВ «Град».

Фото: Служба безпеки України
Фото: Служба безпеки України

Коли саме були виявлені запаси зброї, в повідомленні СБУ не уточнено.

За цими фактами військова прокуратура Луганського гарнізону розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), тривають оперативно-слідчі дії.

Назви батальйону в СБУ не назвали. Тим часом, за даними відкритих джерел, у Новоайдарівському й Старобільському районах Луганської області дислокувалися підрозділи добровольчого батальйону «Айдар».

Частину бійців «Айдару» звинувачували у скоєнні низки злочинів. Зокрема, Генеральна прокуратура підозрює колишнього командира батальйону, народного депутата Сергія Мельничука в бандитизмі і створенні злочинного угруповання, Верховна Рада надала згоду на його притягнення до кримінальної відповідальності.

Водночас айдарівці звертають увагу, що іноді злочини коять люди, що представляються бійцями батальйону, але не мають насправді до нього стосунку.

XS
SM
MD
LG