Доступність посилання

ТОП новини

У Раді Європи вітають голосування за зміни до Конституції щодо децентралізації


Турбйорн Ягланд
Турбйорн Ягланд

У Раді Європи вітають голосування за зміни до Конституції у частині децентралізації. Про це Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд написав у своєму Twitter.

«Я вітаю голосування просто зараз у Верховній Раді України на підтримку конституційної реформи і децентралізації. Процес реформ має продовжуватися», – написав він.

Сьогодні Верховна Рада підтримала внесення змін до Конституції в частині децентралізації попри протести біля парламенту та блокування президії Ради. За попереднє схвалення відповідного законопроекту проголосували 265 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Під стінами парламенту України виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала в першому читанні ці зміни Конституції.

Як повідомляв кореспондент Радіо Свобода, мітингувальники намагалися штурмувати будівлю Верховної Ради. Правоохоронці, які охороняють будівлю парламенту, намагалися відтіснити протестувальників. Через це виникли сутички. У Нацгвардії повідомили, що близько 50 військовослужбовців поранені внаслідок сутичок.

16 липня Верховна Рада проголосувала за направлення на розгляд до Конституційного суду президентського законопроекту змін до Конституції в частині децентралізації. Наприкінці липня КСУ визнав таким, що відповідає Основному закону, цей законопроект.

Раніше в Адміністрації президента очікували, що депутати ухвалять документ до місцевих виборів 25 жовтня. Проте останнім часом лунають заяви про те, що остаточне ухвалення 300 голосами народних депутатів відбудеться вже після проведення місцевих виборів.

Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Раніше президент України Петро Порошенко наголошував, що жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

XS
SM
MD
LG