Доступність посилання

ТОП новини

Схваленню децентралізації влади не повинно загрожувати насилля – Моґеріні


Федеріка Моґеріні ©Shutterstock
Федеріка Моґеріні ©Shutterstock

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні заявляє, що сьогоднішнє голосування у Верховній Раді щодо децентралізації – це важливий крок, що прокладає шлях до істотної передачі повноважень із центру до регіонів та громад».

Моґеріні висловила сподівання, що й остаточне голосування наприкінці року також буде позитивним.

Цьому процесу не повинно загрожувати насильство, зазначає Моґеріні, зауважуючи, що сьогоднішні події в Києві стали дуже тривожним сигналом.

Водночас голова європейської дипломатії каже, що впевнена у тому, що Україна «твердо рухатиметься шляхом подальших реформ, як інституційних так і економічних, а також комплексної реформи поліції і правоохоронного сектору для забезпечення громадського порядку та безпеки по всій країні державі».

Сьогодні Верховна Рада підтримала внесення змін до Конституції в частині децентралізації попри протести біля парламенту та блокування президії Ради. Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Президент України Петро Порошенко неодноразово наголошував, що жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

Проте під стінами українського парламенту в Києві 31 серпня виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала зміни до Конституції. Протестувальники почали наступ на будівлю Верховної Ради, яку охороняв кордон правоохоронців.

За даними МВС, поранені близько 90 правоохоронців, загинув боєць Нацгвардії. Загалом, за різними даними, постраждали від 119 до 122 людей.

Пізніше глава МВС Арсен Аваков повідомляв про затримання 30 учасників сутичок, в тому числі і мітингувальника, який кидав гранату у правоохоронців.

Столична прокуратура події біля Ради розслідує за чотирма статтями Кримінального кодексу України, за попередньою правовою кваліфікацією – вбивство або замах на вбивство співробітника правоохоронного органу при виконанні ним службових обов’язків, погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу, групове порушення громадського порядку та масові заворушення.

XS
SM
MD
LG