Доступність посилання

ТОП новини

Під Верховною Радою поранено 125 правоохоронців, один загинув – Аваков


Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков (©Shutterstock)
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков (©Shutterstock)

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомляє, що під час сутичок під Верховною Радою було поранено 125 правоохоронців.

«Один убитий, 125 поранених, 12 людей на операційних столах, один боєць у важкій комі, і лікарі поки не дають прогнозів ще п’ятьом. Це політична акція протесту?! Поранення різного ступеня тяжкості отримали бійці Національної гвардії, підрозділів МВС, служби ДСО, спецпризначенці МВС, міліціонери київських райвідділів», – написав Аваков у понеділок увечері на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, серед поранених є заступник міністра внутрішніх справ Василь пПаскал, а також журналісти «5-го каналу», «1+1» та французький кореспондент.

У заворушеннях під Верховною радою Арсен Аваков звинуватив лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока.

«Я прямо звинувачую Олега Тягнибока і його партію «Свобода» у злочині, який призвів до загибелі людини. Боєць Нацгвардії, 24 роки, мобілізований з Херсона помер у госпіталі під час операції через поранення осколком гранати. Гранату кинув член партії «Свобода» і боєць батальйону «Січ», що знаходиться у відпустці. Я вважаю, що це злочин, а не політична позиція», – додав Аваков.

Тим часом лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок заявляє, що люди, які застосовували зброю під Верховною Радою були не представниками його політичної сили, а провокаторами від влади.

Київська прокуратура відкрила кримінальне провадження у зв’язку з подіями біля Верховної Ради за чотирма статтями Кримінального кодексу України. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за попередньою правовою кваліфікацією – стаття 348 (вбивство або замах на вбивство співробітника правоохоронного органу при виконанні ним службових обов’язків), частина 3 статті 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), стаття 293 (групове порушення громадського порядку) та частина 2 статті 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України.

Під стінами українського парламенту в Києві 31 серпня виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Протестувальники почали наступ на будівлю Верховної Ради, яку охороняв кордон правоохоронців.

Голова МВС Арсен Аваков повідомляв про затримання 30 учасників сутичок, в тому числі і мітингувальника, який кидав гранату у правоохоронців.

XS
SM
MD
LG