Доступність посилання

ТОП новини

Не можна толерувати застосування насилля – заява «Євромайдан SOS»


Міжнародна громадська ініціатива «Євромайдан SOS» вимагає від правоохоронців провести чесне неупереджене розслідування щодо подій 31 серпня біля будівлі Верховної Ради України, і закликає українську громадськість «слідкувати за ефективністю розслідування та підтримати родини загиблих і тяжко поранених». Про це йдеться у звернення «Євромайдан SOS».

«Нам прикро чути, як намагаються виправдати смерть різні люди, виходячи з чуток, хто саме кинув цю фатальну гранату у правоохоронців. Ми не бачимо різниці – багатодітна мати, герой АТО, агент Кремля, провокатор влади, священник і так далі, – хто б це не зробив, то є злочин і він заслуговує на покарання», – мовиться у заяві.

Як зазначила у розмові з Радіо Свобода координатор «Євромайдан SOS», правозахисник Олександра Матвійчук, Україна не повинна толерувати застосування насильства.

«Не можна толерувати застосування насилля. Суспільство, яке втратило больову реакцію на такого роду дії – приречене. Бо це ще питання, що небезпечніше – окупаційна війна, яку веде Росія на Донбасі, чи загибель людей під час проведення мирних зібрань… У державі, за яку ми боролися на Майдані, людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, права і свободи є найвищою цінністю», – зазначила Матвійчук.

«Євромайдан SOS» також вважає, що перш за все необхідно встановити винних у нанесені шкоди життю та здоров’ю. Не менш важливо – не дати владі покарати людей, які непричетні до силових сутичок, наголосила Матвійчук.

Радіо Свобода зафіксувало на відео людину, яка кидає гранату в силовиків під ВР
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Під стінами українського парламенту в Києві 31 серпня виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Протестувальники почали наступ на будівлю Верховної Ради, яку охороняв кордон правоохоронців. За даними МВС, у бік правоохоронців кинули бойову гранату. Один боєць Нацгвардії 31 серпня внаслідок отриманих поранень загинув. 1 вересня ще двоє бійців Нацгвардії померли від отриманих травм.

За даними міліції, нині затримані 18 людей, 13 – відпустили.

XS
SM
MD
LG