Доступність посилання

ТОП новини

Росія відкидає пропозицію Франції щодо обмеження права вето у Раді безпеки ООН


Постійний представник Росії у Раді безпеки ООН Віталій Чуркін
Постійний представник Росії у Раді безпеки ООН Віталій Чуркін

Росія відкидає пропозицію Франції щодо обмеження використання права вето у Раді безпеки ООН, називаючи її «популістською».

«Ми проти цього. Думаємо, що ця пропозиція не є дієвою», – сказав у вівторок, 2 вересня, постійний представник Росії у Раді безпеки ООН Віталій Чуркін.

Ініціатива Франції полягає у тому, щоб переконати чотирьох інших постійних членів Ради безпеки ООН – Велику Британію, Китай, Росію та США – утриматися від використання свого права вето, коли воно стосується масових злочинів.

Пропозицію Франції щодо обмеження права вето привітали близько 70 членів ООН, які не мають права вето. Проте Китай та США висловили застереження щодо цього.

Наприкінці липня Росія стала єдиною, що проголосувала в Раді безпеки ООН проти проекту резолюції про створення міжнародного трибуналу у справі про загибель пасажирського «Боїнга-777» на Донбасі, але її право вето заблокувало ухвалення резолюції.

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були в літаку. Близько двох третин із них були громадяни Нідерландів, і Україна передала розслідування цій державі.

Наразі в Нідерландах триває два окремі слідства: Рада розслідувань із питань безпеки вивчає подробиці катастрофи, і її звіт очікується в жовтні, а прокуратура веде розслідування спільної слідчої групи п’яти держав у кримінальній справі про катастрофу, що має на меті визначити винних, і, ймовірно, назве підозрюваних наприкінці нинішнього чи на початку наступного року. Хоча формально ще не виключена жодна версія, основною вважають збиття літака з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який надала сепаратистам Росія. Це викликає припущення, що серед названих винними можуть виявитися громадяни Росії. Москва і підтримувані нею сепаратисти заперечують будь-яку причетність до цього й натомість намагаються скласти вину на Україну.

XS
SM
MD
LG