Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада зобов’язала ЗМІ відкрити своїх кінцевих власників


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення. За документ проголосували 237 народних депутатів.

Законопроектом пропонується зобов’язати суб’єктів інформаційної діяльності (телерадіомовників та провайдерів програмної послуги) розкривати інформацію про реальну структуру власності й надавати відомості про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) компаній, а також запровадити механізми контролю за достовірністю наданих відомостей (надання декларацій про доходи заявлених бенефіціарних власників).

Крім того, автори законопроекту ввели в документ заборону на створення та діяльність телеорганізацій, учасником яких є фізичні та юридичні особи, зареєстровані в офшорних зонах, а також резиденти країни-агресора (Росії).

«ЗМІ будуть оприлюднювати інформацію на своїх сайтах та надаватимуть її Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. Мова йде не лише про телебачення і радіо, але й про електронні ЗМІ. Це суспільно важлива інформація і рівні правила гри», ­– зазначила голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

У свою чергу, депутати від «Опозиційного блоку» назвали законопроект тиском на «незалежні» ЗМІ перед місцевими виборами. Усі їхні поправки у сесійній залі були відхилені.

Для набуття чинності цей закон має підписати ще президент.

Згідно з аналізом Інституту масової інформації (ІМІ), 80% власників медіа залишаються нерозкритими, а 85% українських телеглядачів не знають, кому належить той чи інший телеканал.

XS
SM
MD
LG