Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані почалася виборча кампанія


Нинішній президент Алмазбек Атамбаєв голосує на президентських виборах 2011 року, архівне фото
Нинішній президент Алмазбек Атамбаєв голосує на президентських виборах 2011 року, архівне фото

У Киргизстані офіційно почалася виборча кампанія – за місяць до призначених на 4 жовтня парламентських виборів.

На змагання за 120 місць у Верховній раді Киргизстану (киргизькою Джогорку кенґеш), яка обирається за партійними списками на п’ять років, подали заявки 34 політичні партії, але 20 із них, як повідомила Центральна виборча комісія країни, не змогли виконати всіх вимог закону, серед яких і сплата виборчої застави на суму у 5 мільйонів сомів (близько 77 тисяч доларів США).

Право голосу мають понад 2 мільйони 400 тисяч людей із приблизно 5 мільйонів 700 тисяч населення країни, повідомили в ЦВК. Вони голосуватимуть у майже 2 тисячах 400 виборчих дільницях у самому Киргизстані і ще 36 дільницях у 26 інших країнах.

При цьому для боротьби з фальсифікаціями на всіх дільницях буде встановлене устаткування, що зчитуватиме біометричні дані виборців. Тих, хто ще не здав ці дані, а таких на цей час менш як 10 відсотків від усього населення країни, до голосування не допустять.

За оцінками, реальні шанси потрапити до нового парламенту мають близько п’яти чи шести партій, які зможуть подолати 5-відсотковий бар’єр. Найбільший успіх прогнозують Соціал-демократичній партії Киргизстану, яку очолював нинішній президент Алмазбек Атамбаєв до обрання на цю посаду 2011 року. У парламенті нинішнього скликання ця партія є другою за числом депутатів і входить до владної коаліції.

XS
SM
MD
LG