Доступність посилання

ТОП новини

Президент закликав ЗМІ пояснити українцям децентралізацію


архівне фото (©Shutterstock)
архівне фото (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко закликав засоби інформації провести роз’яснювальну роботу про те, що таке децентралізація.

В інтерв’ю трьом українським телеканалам він зауважив, що потрібна роз’яснювальна література, в областях треба провести широкі заходи, «щоб люди, кожен, мали можливість переконатися, що ні в якому разі його не обдурюють, що децентралізація – це наближення влади до людей, передача значного фінансового ресурсу територіальним громадам, можливість і більшої відповідальності влади».

Він висловив сподівання, що таку роз’яснювальну роботу буде завершено до кінця року.

При цьому президент вважає, що Верховна Рада ухвалить зміни до Конституції щодо децентралізації у другому читанні вже після місцевих виборів 25 жовтня. Таким чином, вважає він, чинник цих місцевих виборів не буде тиснути на політичні сили, і поспішати з остаточним схваленням конституційних змін не варто.

Порошенко звернув увагу, що ці зміни, які передбачають і особливий порядок місцевого самоврядування для окремих районів Донецької і Луганської областей, які нині перебувають під окупацією, не подобаються у світі тільки одній стороні – Росії. Порошенко нагадав, що президент Росії назвав ці зміни неприйнятними, і наголосив: радитися, прийнятні вони чи ні, він, президент України, буде тільки з українським народом.

За його словами, Росія написала до цих змін 20 сторінок своїх зауважень. Але, сказав Порошенко, Україна не буде брати ці зауваження до уваги. «Нас не просто це не цікавить – це, навпаки, означає, що ми діємо правильно», – додав він.

Раніше в адміністрації президента очікували, що народні депутати остаточно схвалять ці зміни до місцевих виборів 25 жовтня.

Зміни до Конституції в галузі децентралізації, наразі ухвалені в першому читанні, передбачають, серед іншого, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів. При цьому пункт про особливий порядок місцевого самоврядування для окремих районів Донецької і Луганської областей не передбачає для них ніякого особливого статусу, навпаки: зміни прибирають із Конституції наявну там нині можливість особливого статусу для окремих міст.

XS
SM
MD
LG