Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Туреччини поклявся знищити курдських сепаратистів


Турецькі військові вертольоти облітають район Юксекова, де стався напад
Турецькі військові вертольоти облітають район Юксекова, де стався напад

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу поклявся знищити бойовиків курдського сепаратистського угруповання «Робітнича партія Курдистану» після того, як унаслідок їхнього нападу в неділю загинули 16 турецьких військових.

«Гори нашої країни не можуть залишатися в руках терористів», – сказав він у телевізійному зверненні.

Військові, зі свого боку, заявили в понеділок, що здійснили удари по 23 цілях сепаратистів у горах уздовж кордону з Іраком, де ті мають свої бази.

У неділю, 6 вересня, угруповання «Робітнича партія Курдистану» взяло на себе відповідальність за напад на турецьких військових у провінції Хаккарі, що недалеко від кордонів із Іраном та Іраком. Військове крило угруповання, так звані «Сили народної самооборони», заявило, що внаслідок нападу загинули 15 турецьких солдатів і була захоплена значна кількість зброї. Пізніше турецькі військові підтвердили загибель 16 їхніх колег і поранення ще не менш як шести.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, виступивши на телебаченні після нападу, заявив, що дві бронемашини військових, які здійснювали зачистку бойовиків у районі Юксекова провінції Хаккарі, були підірвані на мінах. В іншому виступі того ж дня він пообіцяв ухвалити нову стратегію в «боротьбі з тероризмом» і запевнив, що влада країни діятиме рішуче. За його словами, від липня цього року вже ліквідовані близько двох тисяч курдських бойовиків-сепаратистів.

Нинішній напад став черговим кроком у загостренні, яке сепаратисти знову почали останніми місяцями. За повідомленнями, внаслідок поновлених бойових дій від липня загинули не менш як 70 турецьких силовиків іще до останнього нападу. При цьому сторони звинувачують одна одну в порушенні нестійкого перемир’я, що тривало від 2013 року.

Курдське збройне сепаратистське угруповання «Робітнича партія Курдистану», яке не є партією, з кінця 1970-х років під різними назвами бореться за самостійність чи, принаймні, широку автономію для турецьких курдів на марксистсько-ленінських засадах на південному сході Туреччини. За час цього протистояння між курдами і державним керівництвом у Туреччині загинуло понад 45 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG