Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія запропонувала фермерам ЄС пакет допомоги через втрати від санкцій щодо Росії


Фермери на акції протесту у Брюсселі, Бельгія, 7 вересня 2015 року
Фермери на акції протесту у Брюсселі, Бельгія, 7 вересня 2015 року

Європейська комісія запропонувала пакет допомоги на суму 500 мільйонів євро для фермерів, які заявляють про збитки і зниження цін на їхню продукцію через втрату експорту в Росію. Пропозицію для фермерів озвучили за наслідками надзвичайного засіданні Ради з питань сільського господарства ЄС на тлі протестів фермерів.

Віце-президент Єврокомісії Юркі Катайнен назвав запропонований пакет фінансової допомоги «надійною і вирішальною відповіддю» на вимоги фермерів, однак групи представників сільського господарства припускають, що цього не буде достатньо, щоб покрити завдані втрати.

Голова однієї з груп фермерів Альберт Ян Маат заявив, що Росія є одним із головних ринків для ЄС. Він стверджує, що санкції, запроваджені через агресію Росії щодо України, і заборона в Росії на продукти з ЄС призвели до втрат на близько 5,5 мільярдів євро від експорту агропродовольчої продукції.

«Ця ситуація – не наша провина, але саме наш сектор зазнає удару найдужче. Фермери ЄС платять ціну за міжнародну політику», – сказав Маат.

Напередодні майже 5 тисяч фермерів і понад тисячу тракторів рушили до Брюсселя, що ускладнило рух транспорту і за сотні кілометрів за межами бельгійській столиці, повідомляє агентство Belga.

Крім того, у понеділок демонстранти кидали пляшки і каміння в поліцію, яка застосувала у відповідь сльозогінний газ і водомети, щоб загасити сіно, яке спалахнуло на тракторах. Повідомляється про чотирьох поранених поліцейських і двох демонстрантів. Нікого, однак, поліція не затримала.

XS
SM
MD
LG