Доступність посилання

ТОП новини

Суд Москви оголосить вирок у «справі руферів»


Руфер Mustang на розфарбованій зірці висотки в Москві, фото Фейсбуку
Руфер Mustang на розфарбованій зірці висотки в Москві, фото Фейсбуку

Таганський суд Москви сьогодні оголосить вирок у так званій «справі руферів» про пофарбування у кольори українського прапора зірки на шпилі висотного будинку у центрі російської столиці.

Сторона обвинувачення попросила для чотирьох підсудних Олександра Погребова, Олексія Широкожухова, Євгенії Короткової та Володимира Подрезова три роки колонії загального режиму, а для п'ятої підсудної, вагітної Анни Лепьошкіної - аналогічне покарання, але умовно, з випробувальним терміном на три роки. Усіх п’ятьох звинувачують у вандалізмі і хуліганстві за політичними мотивами.

Четверо парашутистів (бейсджамперів) провину не визнали і заявили, що опинилися «не в тому місці і не в той час», попросивши виправдувальних вироків, а Володимир Подрєзов визнав частково провину у вандалізмі і попросив суд окремо від інших розглядати його дії.

Майже одразу після акції з розфарбовуванням зірки, що сталася 20 серпня 2014 року, відповідальність на себе взяв український руфер Григорій Mustang. Фотографії він опублікував у соціальних мережах.

Російські слідчі вважають, що перефарбували зірку і повісили прапор Володимир Подрєзов і Григорій Mustang, а четвірка руферів, як вважають слідчі, стрибнула з висотки з метою «привернути увагу до пофарбованої зірки».

Правозахисники, громадські активісти, друзі та близькі підсудних вважають кримінальне переслідування політично вмотивованим.

Українська влада заявляла, що не збирається видавати Москві українського руфера. МВС Росії оголосило «Мустанга» в міжнародний розшук.

XS
SM
MD
LG