Доступність посилання

ТОП новини

Савченко і Нємцова номінували на премію Сахарова


Надія Савченко
Надія Савченко

Українську громадянку, ув’язнену в Росії, Надію Савченко, а також вбитого російського опозиціонера Бориса Нємцова номінували на премію імені Сахарова 2015 року.

Крім того, серед номінантів – екс-співробітник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден, який від серпня 2013 року живе в добровільному вигнанні в Росії після викрадення тисяч секретних документів і передання їх у ЗМІ.

Премія в 50 тисяч євро, заснована Європарламентом у 1988 році, щороку вручається особам чи групам людей, що присвятили своє життя захисту людських прав і свободі слова.

Українську громадянку, народного депутата Надію Савченко вже понад рік утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку без дозволу української влади перебували під Луганськом. Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії. Попереднє слухання у справі Савченко відбудеться 15 вересня у російському Донецьку. Захистові відмовили в клопотанні про перенесення слухань до Москви.

Борис Нємцов був убитий пізно ввечері 27 лютого в центрі Москви. За звинуваченням у причетності до вбивства політика заарештовано п’ятьох уродженців Чечні. Слідчі вважають їх виконавцями злочину. Замовники вбивства поки що не встановлені.

XS
SM
MD
LG