Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО занепокоєні повідомленням про нову військову базу Росії біля кордону з Україною


Будівництво бази біля села Солоті, фото 7 вересня 2015 року
Будівництво бази біля села Солоті, фото 7 вересня 2015 року

Союз НАТО висловив занепокоєння повідомленням про будівництво у Росії нової військової бази поблизу кордону з Україною. Про це заявив представник НАТО у розмові з Радіо Свобода.

В альянсі додали, що стурбовані «продовженням спроб Росії дестабілізувати ситуацію в Україні».

9 вересня агентство «Ройтерз» оприлюднило матеріал про будівництво в Росії нової величезної військової бази зі складами озброєнь і казармами на кілька тисяч військових недалеко від українського кордону. На думку агентства, це свідчить, що Кремль «окопується» задля тривалого протистояння з Києвом.

Як пише «Ройтерз», цього тижня робітники зводили паркан навколо великого поля біля села Солоті Бєлгородської області, де має бути база, і прокладали туди дорогу, а репортера агентства назвали українським шпигуном і прогнали. Представник будівельників, що назвався працівником російської Федеральної служби спеціального будівництва («Росспецбуду»), яка будує військові об’єкти, відмовився говорити про це, сказавши лише, що це «секретний об’єкт».

«Ройтерз» також наводить дані з офіційного сайту державних закупівель Росії zakupki.gov.ru, за якими Міністерство оборони Росії замовило будівництво 300-гектарної бази в Солотях біля містечка Валуйки з дев’ятьма казармами на 3500 солдатів, житловим комплексом більш як на 1000 помешкань, складами для ракет, артилерії і боєприпасів на понад 6000 квадратних метрів, спортивним комплексом і шпиталем на 50 місць із можливістю його розширення «в разі великого напливу поранених».

Росія, всупереч численним доказам, продовжує заперечувати свою причетність як держави до підтримуваного нею збройного сепаратизму в частині сходу України і наявність там своїх регулярних військ, а постійну присутність десятків тисяч російських військовослужбовців біля самого кордону з Україною пояснює звичайними військовими навчаннями на своїй території.

XS
SM
MD
LG