Доступність посилання

ТОП новини

Вища рада юстиції відкрила дисциплінарні справи щодо «майданівських» суддів


Активісти вимагають не затягувати люстрацію «майданівських» суддів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Вища рада юстиції ухвалила 10 вересня рішення про відкриття дисциплінарних справ стосовно 28 суддів, у діях яких Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції констатувала ознаки порушення присяги.

Йдеться про суддів, які ухвалювали рішення про неправомірне тримання під вартою і арешт учасників протесту під час Євромайдану. Дисциплінарні справи порушені проти 14 київських суддів, зокрема судді Шевченківського райсуду Світлани Гайдук, судді Деснянського райсуду Олексія Панасюка та судді Солом’янського райсуду Андрія Макухи.

Загалом на розгляд Ради надійшли висновки ТСК про порушення присяги стосовно 46 суддів. Решта буде розглянута на наступній дисциплінарній секції. У Вищої ради юстиції є три місяці на розгляд відкритих дисциплінарних справ.

«У вересні найбільш відпрацьовані справи, де не виникає потреби у додатковій перевірці інформації, будуть запропоновані до розгляду дисциплінарною секцією, а потім Вищою радою юстиції. Секція буде пропонувати Раді висновок, який буде затверджуватись на Раді», – зазначив Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк.

Він також повідомив, що у матеріалах є відомості про відкриті кримінальні справи стосовно тих суддів, які зараз притягуються до дисциплінарної відповідальності. Але наразі невідомо про їхній подальший розгляд, зазначив Ігор Бенедисюк.

Водночас директор Департаменту з питань люстрації Тетяна Козаченко вважає, що рішення про суддів першої та другої інстанції належать до повноважень Вищої кваліфікаційної комісії.

«Повноваження Вищої ради юстиції – це дисциплінарне провадження щодо суддів вищих інстанцій та подання щодо звільнення суддів, у тому числі з особливих обставин», – зазначила Тетяна Козаченко.

Бенедисюк наполягає на тому, що Вища рада юстиції ухвалює остаточне рішення після розгляду матеріалів Вищою кваліфікаційноїю комісією.

Судді, щодо яких відкриті дисциплінарні провадження, працюватимуть на своїх посадах під час розгляду справ. Вища ради юстиції не має повноважень їх відсторонити.

Перед початком засідання Ради активісти вимагали не затягувати процес люстрації «майданівських» суддів.

XS
SM
MD
LG