Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» назвав ризиком для безпеки постачання газу «надлишкові» газогони «Газпрому»


Голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв назвав плани розширити російський газогін «Північний потік» не лише ударом по інтересах України та Словаччини, а й збільшенням залежності Євросоюзу від Росії.

«Надлишкові газопроводи – це вибір, а вибір – це добре. Але не для європейських споживачів, а для Росії: якщо ці газопроводи буде побудовано, саме вона буде вирішувати, куди, кому й на яких політичних умовах постачати газ», – сказав він у перебігу робочого візиту до Словаччини.

«Європа має рішуче стати на захист своїх інтересів та не допустити будівництва нових маршрутів, підконтрольних «Газпромові». Традиційний маршрут через Україну та Словаччину – прямий, потужний та непідконтрольний «Газпромові» шлях постачання російського газу до Європи», – мовиться в заяві «Нафтогазу» з цього приводу.

Також у четвер, 10 вересня, прем’єр-міністри України і Словаччини Арсеній Яценюк і Роберт Фіцо різко розкритикували розширення російського газогону «Північний потік» на прес-конференції після їхньої зустрічі у Братиславі.

За словами Яценюка, цей проект «антиєвропейський і антиукраїнський» і несправедливий щодо України та її європейських партнерів. Як заявив прем’єр, для України новий російський проект означає виключення з транзиту газу і втрату щороку 2 мільярдів доларів плати за це, а для Європи він призведе до монополізації постачань газу і його подорожчання. Так само, додав він, і Словаччина втрачатиме по 800 мільйонів доларів плати за транзит.

Фіцо, зі свого боку, прокоментував рішення газотранспортних компаній кількох західноєвропейських країн і російського «Газпрому» про розширення потужності газогону «Північний потік» словами: «Вони просто роблять із нас ідіотів!» За його словами, не можна з політичного погляду декілька років і місяців говорити про потребу стабілізувати ситуацію в газотранспортній галузі, а потім ухвалити рішення, яке ставить не тільки Україну, але передусім Словаччину до незавидної позиції.

Він назвав таке рішення західноєвропейських газових компаній зрадою країни-члена Європейського союзу, тобто Словаччини, і прямо суперечить результатам газових переговорів, які Євросоюз вів на політичному рівні з Україною. Він також пообіцяв, що порушить це питання на засіданні Європейської ради – найвищого політичного керівного органу ЄС.

Як сказав словацький прем’єр, він відкидає почутий ним аргумент, що цей договір є «лише справою торгівлі, бізнесу».

Майже тиждень тому, 4 вересня «Газпром» підписав акціонерну угоду з енергетичними компаніями західних членів ЄС про план побудови Nord Stream-2 – двох нових ниток газогону «Північний потік», яким газ із родовищ на півночі Росії дном Балтійського моря подається з Росії до Німеччини, оминаючи сухопутний транзит іншими країнами.

XS
SM
MD
LG