Доступність посилання

ТОП новини

Голова Харківської адміністрації назвав психологічним тиском будівництво військової бази Росії при кордоні


Місце, де будується нова російська база
Місце, де будується нова російська база

Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін вважає, що будівництво нової великої військової бази Росії на кордоні з Україною і стягування її військової техніки і особового складу до кордону – це психологічний тиск.

Як повідомив Райнін Радіо Свобода, відповідні спеціальні служби стежать за інформацією, що надходить із прикордонної російської Бєлгородської області.

«Повідомлення про зведення в Росії великої військової бази за двадцять кілометрів від кордону передусім свідчать про бажання нашого сусіда і надалі підтримувати напругу в харківському регіоні, про що ми попереджали населення в серпні», – вважає Райнін.

Він висловив упевненість, що з наближенням місцевих виборів в Україні тиск із боку Росії тільки набиратиме обертів. Він закликав харків’ян не реагувати на провокації та зберігати спокій.

У Харківському прикордонному загоні повідомили, що українсько-російський кордон і надалі охороняється в посиленому режимі, прикордонники продовжують зміцнювати державні рубежі.

Раніше в четвер, 10 вересня в НАТО повідомили Радіо Свобода, що занепокоєні повідомленням про будівництво в Росії нової військової бази поблизу кордону з Україною, вважаючи це «продовженням спроб Росії дестабілізувати ситуацію в Україні».

У середу, 9 вересня агентство «Ройтерз» оприлюднило матеріал про будівництво в Росії нової величезної військової бази зі складами озброєнь і казармами на кілька тисяч військових недалеко від українського кордону з Харківською і північчю Луганської областей. На думку агентства, це свідчить, що Кремль «окопується» задля тривалого протистояння з Києвом.

Як пише «Ройтерз», цього тижня робітники зводили паркан навколо великого поля біля села Солоті Бєлгородської області, де має бути база, і прокладали туди дорогу, а репортера агентства назвали українським шпигуном і прогнали. Представник будівельників, що назвався працівником російської Федеральної служби спеціального будівництва («Росспецбуду»), яка будує військові об’єкти, відмовився говорити про це, сказавши лише, що це «секретний об’єкт».

Агентство також навело дані з офіційного сайту державних закупівель Росії zakupki.gov.ru, за якими Міністерство оборони Росії замовило будівництво 300-гектарної бази в Солотях біля містечка Валуйки з дев’ятьма казармами на 3500 солдатів, житловим комплексом більш як на 1000 помешкань, складами для ракет, артилерії і боєприпасів на понад 6000 квадратних метрів, спортивним комплексом і шпиталем на 50 місць із можливістю його розширення «в разі великого напливу поранених».

Росія, всупереч численним доказам, продовжує заперечувати свою причетність як держави до підтримуваного нею збройного сепаратизму в частині сходу України і наявність там своїх регулярних військ, а постійну присутність десятків тисяч російських військовослужбовців біля самого кордону з Україною пояснює звичайними військовими навчаннями на своїй території.

XS
SM
MD
LG