Доступність посилання

ТОП новини

За останню добу вперше за 1,5 року в зоні АТО не було жертв і пострілів – Порошенко


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко заявляє, що сьогодні вперше за півтора року впродовж 24 годин не було жертв і пострілів на сході країни. Про це він заявив, відкриваючи 12-у щорічну зустріч «Ялтинської європейської стратегії» (YES) у Києві.

«Я обіцяв, що принесу мир і процвітання в Україну, і я роблю все, щоб додержати слова. Хоч би чого мені це коштувало! Остання розмова в «нормандському форматі» два дні тому посилила моє почуття стриманого оптимізму. Припинення вогню діє вже майже два тижні, і це більше не мрія», – сказав Порошенко.

Водночас президент заявив, що «драма, на жаль, далека від свого фіналу, бо тисячі російських військових стоять біля українського кордону».

Порошенко також наголосив, що «альтернативи політико-дипломатичному врегулюванню, на жаль, не існує».

Згідно з Мінськими домовленостями, на лінії контакту від середини лютого мав діяти черговий режим припинення вогню, а важкі озброєння мали бути відведені. Проте перестрілки й обстріли із застосуванням «відведених» озброєнь тривали. Сторони звинувачували одна одну в порушеннях і провокаціях.

Наприкінці серпня на переговорах у Мінську тристороння контактна група щодо мирного врегулювання в Україні, а також представники проросійських сепаратистів домовилися про нове припинення вогню з 1 вересня у зв’язку з початком навчального року.

XS
SM
MD
LG