Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан скасував візит делегації ЄС після критики на адресу Баку


Азербайджан скасував візит до країни делегації Європейської комісії після критики з боку Європейського парламенту.

Причиною скасування стала саме «упереджена резолюція» Європарламенту щодо Азербайджану, заявили в Міністерстві закордонних справ у Баку.

У заяві також мовиться, що Азербайджан має й загалом переглянути свої відносини з Європейським союзом, де, за словами міністерства, «наявні сильні антиазербайджанські й антиісламські тенденції».

У четвер, 10 вересня, Європарламент ухвалив резолюцію з рішучим засудженням «безпрецедентних репресій проти громадянського суспільства в Азербайджані» і з закликом негайно й безумовно звільнити журналістку Хадіджу Ісмаїлову і ще кількох азербайджанських правозахисників та юристів, що перебувають за ґратами.

Євродепутати закликали Європейську комісію і держави-члени ЄС дати «рішучу спільну відповідь на переслідування в Азербайджані» і розглянути можливість «санкцій і візових заборон щодо всіх політиків, чиновників і суддів, причетних до політичних переслідувань».

Хадіджа Ісмаїлова, відома своїми журналістськими розслідуваннями, зокрема, бізнесових оборудок родини президента Ільгама Алієва, яка також співпрацює з Радіо Свобода, 1 вересня була засуджена до 7,5 року ув’язнення.

Журналістку звинувачували в наклепі, ухиленні від сплати податків, незаконній підприємницькій діяльності і зловживанні владою. Вона всі звинувачення відкидає, заявляючи, що вони політично мотивовані і викликані спробами помститися за її репортажі про корупцію в найвищих ешелонах влади Азербайджану.

Арешт Ісмаїлової понад вісім місяців тому викликав широке засудження з боку міжнародних правозахисників і західних урядів.

XS
SM
MD
LG