Доступність посилання

ТОП новини

Нова зустріч голів МВС країн ЄС через біженців призначена на 22 вересня


Біженці на сербському боці кордону з Угорщиною міркують, як пробратися через загорожу, 15 вересня 2015 року
Біженці на сербському боці кордону з Угорщиною міркують, як пробратися через загорожу, 15 вересня 2015 року

У Європейському союзі скликали нову позачергову зустріч міністрів внутрішніх справ країн-членів через кризу з біженцями на 22 вересня.

На цей крок у ЄС пішли через те, що попередня така зустріч у понеділок, 14 вересня, не дала головного результату – рішення щодо принципу перерозподілу біженців між усіма країнами Євросоюзу.

Люксембург, який головує нині в ЄС, заявляв, що це питання мають далі розглянути на наступній черговій зустрічі міністрів 8 жовтня, але Німеччина наполягла, що треба діяти швидше.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель також заявила, що її країна та Австрія скликають позачерговий саміт Європейського союзу наступного тижня, щоб розглянути план розселення десятків тисяч біженців, що прибувають до Греції, Італії й Угорщини.

Міністри внутрішніх справ країн-членів Євросоюзу на терміновій зустрічі, що протривала до пізнього вечора 14 вересня, не змогли дійти згоди щодо системи примусових квот на прийняття біженців, яку намагається запровадити Брюссель. Проти таких квот на розселення по всіх країнах ЄС 120 тисяч біженців знову виступили країни Східної і Середньої Європи. Вони заявляють, що згодні приймати біженців, але лише стільки, скільки визначать собі самі добровільно.

Через кризу з біженцями, які масово прямують до Європи, в першу чергу з країн Близького Сходу й Африки, за попередні два дні вже три країни ЄС – Німеччина, Австрія і Словаччина – оголосили, що тимчасово зупиняють чинність шенгенських домовленостей про зняття контролю на внутрішніх кордонах між країнами-учасницями і відновлюють цей контроль із метою зупинити неконтрольований нині наплив мігрантів; про «посилений контроль» на внутрішніх «шенгенських» кордонах оголосили також Нідерланди. Таку можливість розглядають іще кілька країн «шенгену».

XS
SM
MD
LG