Доступність посилання

ТОП новини

Херсонські журналісти вшанували пам’ять Георгія Гонгадзе


Під час акції в Херсоні, 16 вересня 2015 року
Під час акції в Херсоні, 16 вересня 2015 року

У Херсоні за ініціативою місцевої організації Спілки журналістів України відбулася акція вшанування пам’яті журналіста Георгія Гонгадзе.

Учасники акції у своїх виступах зазначили, що Георгія Гонгадзе можна вважати першим серед Небесної сотні – людей, загиблих за те, щоб Україна була самостійною і європейською країною не лише декларативно.

Під час акції молитву за упокій усіх загиблих журналістів прочитав священик, протопресвітер Ігор Петренко, клірик храму Стрітення Господня УПЦ КП.

У своїй проповіді він закликав журналістів пам’ятати про відповідальність перед читачами, слухачами та глядачами і бути вірними лише правді.

Георгій (Гія) Гонгадзе – громадський діяч, український опозиційний журналіст, відомий своїми критичними антивладними виступами. Засновник та перший головний редактор інтернет-газети «Українська правда». 16 вересня 2000 року близько 22:30 Георгій Гонгадзе пішов з роботи, але вдома так і не з’явився. А 2 листопада в лісі біля Таращі було знайдено обезголовлений труп. Дружина і друзі впізнали у ньому Георгія. Але остаточного висновку експертиза ще не зробила.

Убивство Гонгадзе викликало широкий резонанс в Україні та за її межами, особливо після «касетного скандалу», та вважається однією з найгучніших кримінальних справ сучасної України. За найпоширенішою версією, до захоплення та вбивства журналіста причетні високопосадовці, наближені безпосередньо до Леоніда Кучми, який нібито особисто віддавав накази щодо викрадення Гонгадзе. Замовників убивства слідство так і не встановило. Нині визнаний судом виконавець убивства – колишній начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач, засуджений до довічного ув’язнення, – оскаржує цей вирок.

XS
SM
MD
LG