Доступність посилання

ТОП новини

Волиняни вшанували пам’ять загиблих журналістів


Волиняни вшанували пам'ять загиблих журналістів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

У роковини зникнення журналіста Георгія Гонгадзе його волинські колеги провели акцію пам’яті загиблих журналістів.

На Театральному майдані міста зібралися представники мас-медіа, що тримали в руках лампадки.

Голова Волинської незалежної медіа-профспілки Оксана Швець наголосила, що й досі стаються випадки, коли влада намагається виставити журналістів за двері під час відкритих зустрічей. Водночас вона зазначила, що найбільш кричущі випадки порушення прав журналістів на Волині ставалися ще під час президентства Віктора Януковича.

Голова Волинської обласної організації Національної спілки журналістів Михайло Савчак наголосив на тому, що волинські журналісти, на щастя, в роки Незалежності не гинули, проте зазнавали судових та адміністративних утисків і переслідувань. Такі випадки стаються і нині, наголосив він.

Священнослужителі Луцького кафедрального собору Святої Трійці провели заупокійну літію.

Після завершення панахиди білястели Небесної сотні отець Артем зазначив, що місією журналістів є служіння своїй країні і своїм громадянам. Він зазначив, що імена загиблих журналістів відомі, однак чимало працівників медіа, які безкорисливо служать суспільству, лишаються маловідомими. Вони просто виконують свою місію – поширювати правду.

Георгій Гонгадзе, громадський діяч і опозиційний журналіст, відомий критичними противладними виступами, засновник та перший головний редактор інтернет-газети «Українська правда», 16 вересня 2000 року ввечері пішов із роботи, але вдома так і не з’явився. А 2 листопада в лісі біля Таращі під Києвом було знайдене тіло без голови. Дружина і друзі впізнали в ньому Георгія.

Убивство Гонгадзе викликало широкий резонанс в Україні та за її межами, особливо після «касетного скандалу», і вважається однією з найгучніших кримінальних справ сучасної України. За найпоширенішою версією, до захоплення та вбивства журналіста причетні високопосадовці, наближені безпосередньо до тодішнього президента Леоніда Кучми, який нібито особисто віддавав накази щодо викрадення Гонгадзе. Замовників убивства слідство так і не встановило. Нині визнаний судом виконавець убивства – колишній начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач, засуджений до довічного ув’язнення, – оскаржує цей вирок.

XS
SM
MD
LG