Доступність посилання

ТОП новини

Аваков: керівництво ВО «Свобода» зустрічалося з бійцями «Січі» перед сутичками 31 серпня


Арсен Аваков (©Shutterstock)
Арсен Аваков (©Shutterstock)

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє про те, що вибух під Верховною Радою 31 серпня був наперед спланований. Про це він сказав під час звіту у Верховні Раді. Міністр зокрема повідомив, що слідство має докази зустрічі керівництва ВО «Свобода» з бійцями батальйону «Січ» за кілька днів до сутичок.

Арсен Аваков розповів, що 26 серпня члени і керівництво ВО «Свобода», зокрема Олег Тягнибок, Юрій Сиротюк, Олег Гелевей та Ігор Кривецький пізно ввечері прибули в Курахове Донецької області. Наступного дня, за даними міністра, відбулася їхня зустріч з бійцями батальйону МВС «Січ». Після публічної частини зустрічі керівництво ВО «Свобода» нібито попросило командування батальйону та бійців, які не належать до цієї політсили, вийти з приміщення, після цього провели приватні бесіди. За словами Арсена Авакова, під час бесіди була присутня особа, яку тепер підозрюють у безпосередньому вчиненні теракту.

Після зустрічі з бійцями «Січі», за даними міністра, представники ВО «Свобода» поїхали в село Водяне на місце дислокації батальйону «Карпатська січ», який входить до складу 93-ї бригади ЗСУ, де також провели зустріч та співбесіди.

«Наступного дня обидва підозрюваних у вчиненні теракту виїхали до Києва. Один із них написав рапорт на звільнення з органів МВС за власним бажанням. Так само вчинили і ще кілька бійців батальйону «Січ». Наскільки повʼязані ці зустрічі керівництва «Свободи» з залучення конкретних осіб до вчинення теракту, буде перевірено в ході слідства», – заявив Аваков, демонструючи у парламенті низку відеодоказів.

Міністр наголосив, що другу бойову гранату підозрюваний у подіях під Верховною Радою 31 серпня міг кинути на станції метро «Арсенальна», але цьому вдалося запобігти.

Унаслідок сутичок 31 серпня загинуло три бійці Нацгвардії, ще один поранений досі перебуває у важкому стані. Всього поранень зазнали 117 осіб, 110 із яких – правоохоронці.

Наразі у справі про сутички під парламентом 31 серпня про підозру повідомили 22 особам, ще десятьом повідомлення про підозру вручать найближчим часом, повідомив міністр. 17 осіб заарештовано, а трьом обрано міру запобіжного захисту, не пов’язану з триманням під вартою.

«Основне завдання для нас – розібратись із мотивами», – додав Арсен Аваков. Генеральний прокурор Віктор Шокін на засіданні Верховної Ради запевнив, що слідство у справі завершать у найкоротші терміни.

Раніше президент України Петро Порошенко заявляв, що друга граната була призначена для вікна Верховної Ради, яка «була обліплена депутатами і журналістами».

Керівництво ВО «Свобода» раніше неодноразово відкидало звинувачення у причетності до організації сутичок під парламентом 31 серпня. Заяву Авакова у п'ятницю ця політсила наразі не коментувала.

Вшанування пам’яті трьох бійців Національної гвардії, які загинули в результаті сутичок 31 серпня біля будівлі Верховної Ради України. Київ, 9 вересня 2015 року (©Shutterstock)
Вшанування пам’яті трьох бійців Національної гвардії, які загинули в результаті сутичок 31 серпня біля будівлі Верховної Ради України. Київ, 9 вересня 2015 року (©Shutterstock)

XS
SM
MD
LG