Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт у Мукачеві «значною мірою» спровокували силовики – ТСК


Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яка розслідує обставини конфлікту, що трапився 11 липня в Мукачеві Закарпатської області, заявляє, що протистояння породив не тільки конфлікт бізнес-політичних угруповань – воно також було спровоковано діями правоохоронців.

Сьогодні комісія оприлюднила свій проміжний звіт. У тексті доповіді містяться дані, що до виникнення конфлікту можуть бути причетні керівники державних і правоохоронних органів, які могли діяти на боці однієї з політико-бізнесової угруповання.

«Є підстави вважати, що конфлікт значною мірою був спровокований діями керівництва УМВС та УСБУ Закарпатської області, оскільки керівники та працівники цих органів не тільки були проінформовані про зустріч представників ДУК «Правий сектор» з депутатом Ланьом, але й брали участь у цій зустрічі та її оперативному супроводі», – сказав голова тимчасової слідчої комісії, депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Паламарчук.

Також він додав, що дії правоохоронців слід визнати незадовільними щодо встановлення вини організаторів.

«Однією з причин цього може бути особиста зацікавленість керівників УМВС та УСБУ у Закарпатські області, деякі з яких після подій залишаються на своїх посадах. Зокрема перший заступник начальника УСБУ Закарпатської області Гелетей та заступник начальника УМВС Русин», – додав депутат.

Паламарчук також попросив продовжити термін роботи ТСК на час розслідування справи відповідними слідчими органами, а також ухвалити зміни до закону про тимчасові слідчі комісії, які б дозволили допомагати слідству.

Зі свого боку, народний депутат Андрій Тетерук, який є також членом комісії, наголосив, що Віктор Балога так і не надав комісії свідчень для розслідування деталей справи.

Правоохоронці ще не коментували цих висновків.

До складу ТСК щодо подій на Закарпатті входять: депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Микола Паламарчук, Валерій Пацкан, Андрій Антонищак, Сергій Каплін (БПП), Андрій Тетерук, Антон Геращенко, Валерій Лунченко («Народний фронт»), Михайло Папієв («Опозиційний блок»), Тарас Пастух, Павло Костенко («Самопоміч»), Іван Мельничук, Ігор Мосійчук («Радикальна партія»), Іван Крулько («Батьківщина»), Юрій Шаповалов (група «Воля народу»), Дмитро Святаш (група «Відродження»).

11 липня вдень у Мукачеві виникла стрілянина. За даними місцевих ЗМІ, конфлікт виник між «Правим сектором» та людьми з оточення народного депутата Михайла Ланя. Загинули щонайменше двоє людей, понад півтора десятка були поранені. У рамках розслідування подій у Мукачеві відкрито 7 кримінальних проваджень.

Цього місяця двоє бійців ДУК «Правий сектор», які брали участь у липневій перестрілці в Мукачеві, загинули в ДТП на Дніпропетровщині.

XS
SM
MD
LG