Доступність посилання

ТОП новини

Росія пригрозила Польщі через демонтаж пам’ятника радянському генералові


Під час демонтажу пам’ятника, Пенєнжно, 17 вересня 2015 року
Під час демонтажу пам’ятника, Пенєнжно, 17 вересня 2015 року

Росія пригрозила Польщі «щонайсерйознішими наслідками» через демонтаж пам’ятника радянському генералові часів Другої світової війни Іванові Черняховському.

Як заявило посольство Росії в Польщі, Москва вже не раз попереджала Варшаву, що знесення таких пам’ятників «не може лишатися» без таких наслідків.

Демонтаж меморіалу генерала Івана Черняховського в місті Пеньонжно на півночі Польщі, де він помер від ран 1945 року, почався в четвер, 17 вересня. Скульптуру генерала місцева влада пропонує передати Росії.

Посол Польщі в Росії Катажина Пелчинська-Наленч заявила в інтерв’ю російському агентству «ТАСС», що в неї викликає подив настільки емоційна реакція в Росії на демонтаж пам’ятника. За її словами, генерал Черняховський, який, безумовно, боровся з нацизмом під час Другої світової війни, причетний до арешту кількох тисяч солдатів польської антикомуністичної підпільної Армії крайової. «З цим він асоціюється в польського народу», – пояснила посол.

Вона наголосила, що польська сторона абсолютно не зацікавлена ні в ескалації, ні в загостренні відносин, а демонтаж пам’ятника – не антиросійські дії.

Катажина Пелчинська-Наленч на вході до МЗС Росії, куди її викликали «для пояснень», Москва, 17 вересня 2015 року
Катажина Пелчинська-Наленч на вході до МЗС Росії, куди її викликали «для пояснень», Москва, 17 вересня 2015 року

Польські історики кажуть, що коли генерал Іван Черняховський командував операцією взяття Вільнюса в 1944 році, в якій брали участь і поляки з Армії крайової, він запросив їх на обід із нагоди параду, де вони були заарештовані і відправлені в радянські в’язниці вглиб СРСР.

Відносини між Варшавою та Москвою залишаються напруженими, значною мірою і через агресію Росії проти України. Польща була одним із найрізкіших критиків Росії, коли Кремль заявив про анексію українського Криму в березні 2014 року. Варшава також звинувачує Москву у прямій підтримці сепаратистів на сході України, що Росія заперечує.

XS
SM
MD
LG