Доступність посилання

ТОП новини

У США заявили, що Росія перекинула до Сирії вже й бойові літаки


У США заявляють, що Росія у процесі різкого нарощування своєї військової присутності в Сирії вже перекинула до цієї країни, на додачу до інших передових озброєнь, і свої бойові літаки.

Американські посадовці заявили на умовах анонімності агентство Reuters і виданню The Wall Street Journal, що принаймні чотири тактичні винищувачі з Росії вже розміщені на сирійській авіабазі неподалік міста Латакії, вирішально важливої для режиму президента Сирії Башара аль-Асада.

За іншими повідомленнями, Росія вже перекинула туди і чотири штурмові вертольоти і деяку кількість військово-транспортних протягом попередніх 24 годин. Москва вже переводила на цю авіабазу свої бойові вертольоти 4 вересня.

У США також звернули увагу, що останніми днями Росія вже розмістила на згаданому військовому летовищі біля Латакії сім своїх танків Т-90, а також засоби протиповітряної оборони (ісламісти не мають власної авіації) і артилерію, розміщену на позиціях для захисту наявного там російського особового складу – близько 200 морських піхотинців.

Крім того, теж останніми днями через Босфор у Середземне море пройшли з Чорного моря три російські десантні кораблі.

Ці повідомлення надходять у день, коли міністри оборони США і Росії у своїй першій розмові за більш як рік обговорили конфлікт у Сирії. Як повідомили в Пентагоні, в перебігу 50-хвилинної розмови Аштона Картера і Сергія Шойгу вони домовилися вести подальші переговори про те, щоб їхні військові не вступали в конфлікти між собою.

США перервали військові контакти з Росією на високому рівні ще 2014 року після окупації Росією Криму і спроби анексії українського півострова.

Але нарощування російської військової присутності в Сирії, зокрема, на військовому аеродромі біля міста Латакії, викликало занепокоєння, що військова авіація США й Росії може одночасно виконувати бойові завдання в сирійському повітряному просторі, мета яких може бути протилежною.

Вашингтон очолює міжнародну коаліцію проти угруповання «Ісламська держава» в Сирії й Іраку, і Москва теж заявляє, що теж має намір допомогти боротися з «тероризмом». Але Захід і арабський світ підтримують помірковану опозицію до режиму Башара аль-Асада, яка воює і проти ісламістів, і проти режиму; Росія ж підтримує саме режим Асада в його боротьбі з супротивниками, яких сирійський президент називає «терористами» всіх – і радикальних ісламістів, і помірковані сили, що мають підтримку значної частини світу.

XS
SM
MD
LG