Доступність посилання

ТОП новини

У Мін’юсті висловили сподівання, що антикорупційне бюро запрацює до кінця року


Наталія Севостьянова, архівне фото
Наталія Севостьянова, архівне фото

Перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова сподівається, що Національне антикорупційне бюро почне повноцінно працювати до кінця року.

Виступаючи на брифінгу за підсумками засідання Національної ради реформ, вона повідомила, що, за даними Генеральної прокуратури, від понеділка, 21 вересня, почне працювати комісія, що відбиратиме кандидатів на посаду антикорупційного прокурора. Вона також сподівається, що такого прокурора комісія обере, можливо, до кінця листопада, і до кінця року Національне антикорупційне бюро Україні разом із антикорупційною прокуратурою почнуть працювати.

Севастьянова також сподівається, що наступного пленарного тижня Верховна Рада ухвалить закон про офіс із пошуку та повернення незаконно виведених із України активів. За її словами, за кордоном уже арештовані «мільярди» колишнього президента Віктора Януковича, але їх не повертають Україні, бо не бачать у ній інституції, що здійснювала б управління цими коштами до рішення суду.

Крім того, вона повідомила, що на 16 листопада заплановано провести в Києві міжнародну антикорупційну конференцію з участю понад 200 експертів із різних країн світу. Ці експерти, сказала перший заступник міністра юстиції, допоможуть українським детективам і членам Національного агентства з запобігання корупції ознайомитися з успішним світовим досвідом боротьби з корупцією.

За її словами, нині відповідно до закону «Про очищення влади» перебувають у процесі перевірки близько 80 тисяч чинних чиновників, також здійснюється аналіз документів і перевірка щодо 45 тисяч претендентів на посади. До переліку тих, щодо кого вже застосовані норми цього закону, наразі внесені 760 осіб, додала Наталія Севостьянова.

У четвер, 17 вересня, Верховна Рада призначила сім членів комісії з відбору кандидатів до антикорупційної прокуратури, таким чином завершивши її формування, і свого представника до конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції.

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG