Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін змінив порядок в’їзду до Криму


Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку в’їзду у Крим і виїзду з півострова. Про це йдеться у постанові, опублікованій у середу, 23 вересня, на сайті уряду.

Нові зміни дають можливість їздити до Криму іноземним журналістам і правозахисникам, членам міжнародних неурядових організацій. Для здійснення журналістської діяльності представники іноземних ЗМІ повинні отримувати спеціальний дозвіл за погодженням з Міністерством інформаційної політики України, а правозахисники та представники міжнародних неурядових організацій – за погодженням з МЗС.

У переліку підстав, за якими іноземні громадяни можуть отримати дозвіл на в’їзд до Криму, з’явилися проповідування релігійних віровчень, виконання релігійних обрядів чи задоволення релігійних потреб (виключно за клопотанням або погодженням з Мінкультури), а також участь у заходах Меджлісу кримськотатарського народу.

«Ми кілька місяців домагалися цих змін і вітаємо їх ухвалення. Адже з 4 червня, коли був ухвалений порядок в’їзду і виїзду з Криму, Україна, фактично, перекрила доступ туди правозахисникам з інших країн, російським адвокатам, які у кримських судах захищали українських громадян, і закордонним журналістам – фактично, всім тим, хто міг розповідати світові, що відбувається у Криму, і допомагати людям відстоювати їхні права», – зазначила голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

Однак правозахисники відзначають, що у новому порядку враховані не всі зміни, які вони пропонували, а, отже, проблеми з в’їздом до Криму залишаються.

Так, іноземні громадяни не мають можливості оформити дозвіл або навіть просто подати документи для в’їзду у Крим, перебуваючи за межами України. Для отримання дозволу вони повинні їхати в Україну і подавати документи.

Новий порядок в’їзду і виїзду з Криму був ухвалений 4 червня і набув чинності 10 червня цього року. Правозахисні організації критикували цей порядок і вимагали його зміни.

При цих правилах Кримська польова місія з прав людини (КПМ), яка була єдиною міжнародної моніторингової місією і постійно працювала у Криму з березня 2014 року, з липня цього року перестала їздити до півострова для проведення польової роботи з документування порушень прав людини. Крім того, 13 червня через нові правила на півострів не пустили знімальну групу одного з азербайджанських телеканалів.

XS
SM
MD
LG