Доступність посилання

ТОП новини

«Лікарі без кордонів»: заборона з боку «ЛНР» позбавить людей доступу до медикаментів


Через відмову угруповання «ЛНР», що контролює частину Луганської області, у дозволі на роботу міжнародної організації «Лікарі без кордонів» вразливі люди будуть позбавлені необхідної медичної допомоги і медикаментів.

«Ми вважаємо це рішення неприйнятним, враховуючи значні медичні та гуманітарні потреби людей, що постраждали в результаті конфлікту в регіоні. MSF була однією з небагатьох міжнародних організацій, які надавали допомогу в Луганську протягом більш ніж року. Ми з готовністю надавали підтримку лікарям і медсестрам, щоб вони могли виконувати свою важливу роботу. Як і у всіх інших зонах конфліктів, де працює MSF, нашою єдиною метою є допомога людям, незалежно від їхніх політичних переконань або від того, по який бік лінії фронту вони опинилися», – заявив операційний директор «Лікарів без кордонів» Барт Янсенс.

За його словами, протягом року поставки медикаментів в Луганськ були перервані або повністю припинені в результаті конфлікту, а ціни на доступні медикаменти значно зросли.

«Ми бачимо, що люди не можуть отримати антибіотики, знеболювальні, інсулін, психотропні препарати і ліки для лікування хронічних захворювань, таких як гіпертонія, хвороби серця і нирок. Особливо ми стурбовані становищем людей, які живуть близько до лінії зіткнення. Найбільше страждають найбільш вразливі люди – літні, хворі, інваліди та вимушені переселенці. Ми дуже засмучені тим, що нам не дозволяють більше надавати допомогу цим людям, особливо враховуючи, що багато лікарів і медсестер залишили райони, прилеглі до лінії зіткнення, і що наближається зима», – додав Янсенс.

«Лікарі без кордонів» – міжнародна неурядова гуманітарна організація, покликана надавати безкоштовну гуманітарну й медичну допомогу жертвам конфліктів, природних катастроф, епідемій – була позбавлена акредитації на території, підконтрольній «ЛНР» разом із ще низкою міжнародних гуманітарних організацій.

Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Стівен О’Браєн 24 вересня повідомив, що бойовики угруповання «ЛНР» наказали співробітникам міжнародних гуманітарних організацій залишити контрольовані сепаратистами території сходу України.

За його словами, підтримувані Росією сепаратисти наказали агенціям ООН та кільком організаціям з охорони здоров’я завершити діяльність до кінця цього тижня. У «ЛНР» заявили, що акредитацію на роботу отримав лише Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт заявляє, що заборона діяльності міжнародних гуманітарних організацій є грубим порушенням Мінських угод з боку сепаратистів.

XS
SM
MD
LG