Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську з демонтованих пам’ятників радянської доби створять «парк колонізаторів»


Знесення пам'ятника Володимиру Леніну у Харкові, вересень 2014 року
Знесення пам'ятника Володимиру Леніну у Харкові, вересень 2014 року

У Дніпропетровську створять «парк радянського періоду» зі скульптур та пам’ятників, демонтованих у рамках виконання вимог законів про декомунізацію. Про це повідомив співголова комісії з питань зміни топоніміки, що діє при міськраді, Вадим Шебанов.

За його даними, для створення такого парку вже є дві земельні ділянки у житловому масиві Таромському, віддаленому від центру міста.

Як зазначив Шебанов, місцеві жителі не проти такої ініціативи.

«Ми домовились з головою Таромського, у них є дві ділянки: одна – 2,5 гектара, інша – 4 гектари. Вже є рішення Мінкульту про те, що пам’ятники тоталітарної епохи не мають статусу пам’ятника. Далі – рішення виконкому міськради про демонтаж. Вони всі перебувають на балансі комунгоспів, я дещо гальмував це рішення, щоб зрозуміти, куди їх потім звозити. Тепер там, на тій території, буде «парк колонізаторів», – сказав Вадим Шебанов.

За словами історика, наукового співробітника Дніпропетровського історичного музею імені Яворницького Максима Кавуна, під час «ленінопаду» місто позбавилось пам’ятника Леніну на центральній площі, однак ще залишаються пам’ятники Петровському, Калініну, Кірову.

Водночас, як заявив історик, меморіальні дошки, присвячені діячам радянської доби, які підлягають демонтажу в рамках виконання закону про декомунізацію, мають бути не в парку, а в одному із залів історичного музею.

«У нас є чимало меморіальних дошок: на честь Квірінга і Гопнера, на честь «обкому Донецько-Криворізької республіки», у нас є знамениті горельєфи на театрі імені Горького – три голови: Орджонікідзе, Ворошилов, Калінін. На мій погляд, меморіальні дошки краще передавати до музею, а не експонувати на відкритому просторі. У нас є окрема 9-та зала – зала пам’яті сталінських репресій, присвячена декомунізації», – зазначив Кавун.

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG