Доступність посилання

ТОП новини

Плани Путіна в Сирії не означають, що Захід пожертвує Україною – екс-посол США


Стівен Пайфер
Стівен Пайфер

Колишній посол США в Україні, експерт Інституту Брукінгса Стівен Пайфер заявляє, що Захід не жертвуватиме інтересами України через плани президента Росії у Сирії. Таку думку Пайфер висловив у коментарі Радіо Свобода.

«Президент Путін вирішив зі своїх міркувань перевести увагу з України на Сирію. Це не означає, що Захід відповість на це, жертвуючи інтересами України», – наголосив Стівен Пайфер у відповідь на запитання Радіо Свобода, чи варто очікувати зменшення уваги Заходу до російської агресії в Україні з огляду на ініціативу Москви долучитися до боротьби з радикальними угрупованнями на території Сирії.

На думку експерта, складно назвати питання України і Сирії взаємозалежними. Крім того, Стівен Пайфер звернув увагу на те, що «між Москвою і Вашингтоном залишаються великі розбіжності щодо Сирії».

«Зокрема, з питання, що робити з Асадом. Вашингтон, більшість країн Заходу вважають, що Асад має піти. Він вбив значно більше сирійців, ніж угруповання «Ісламська держава». Москва, очевидно, намагається втримати позиції Асада хоча б на якийсь час», – зазначив Пайфер.

Також, на думку експерта, навряд чи можна говорити про суттєві зміни у підході до українського питання Москви чи Вашингтона. «Якщо ви послухаєте, що сказав президент Обама і що сказав президент Путін у своїх промовах, очевидно, що у них різні погляди на Україну», – зазначив Стівен Пайфер.

Зустріч президентів США і Росії Барака Обами й Володимира Путіна відбулася під час сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Президент Росії на загальних дебатах Генеральної асамблеї ООН закликав міжнародну спільноту до обʼєднання заради боротьби з радикальним угрупованням «Ісламська держава».

У вересні західні медіа повідомили про зростання російської військової присутності у Сирії. У МЗС Росії визнали присутність у цій країні своїх військових, але зазначили, що вони прибули у Сирію для обслуговування військової техніки. Президент Росії Володимир Путін спершу заявив, що Росія не планує брати участь у військових операціях на території Сирії. Однак пізніше сказав, що не виключає участі у Росії у боротьбі з угрупованням «Ісламська держава» на території цієї країни.

30 вересня Рада федерації Росії в закритому режимі дозволила використання російських військ за кордоном.

XS
SM
MD
LG