Доступність посилання

ТОП новини

Україна не зніме санкції з російських авіакомпаній, поки Росія не забереться з Криму – Яценюк


Прем’єр Арсеній Яценюк наполягає, що Росія не має підстав для обмеження польотів п’яти українським авіакомпаніям, натомість запроваджувати санкції проти російських компаній Україна мала право.

«Мотивація чітка і зрозуміла: російські авіакомпанії порушили повітряний простір України, незаконно здійснювали авіаційні польоти на територію України до Автономної Республіки Крим, і такі авіакомпанії, в тому числі і «Аерофлот», потрапили в санкційний список», – зазначив Яценюк.

Голова уряду наголосив, що у відповідь Україна запроваджуватиме обмежувальні заходи на принципах взаємності.

«Північні сусіди, як завжди, безпідставно почали погрожувати і запроваджувати зворотні заходи проти українських авіакомпаній. Хочу наголосити, що в міжнародних відносинах ключовий принцип – це принцип взаємності. Принцип взаємності означає: скільки літаєте до нас, стільки літаємо ми», – сказав Яценюк, доручивши міністрові інфраструктури Андрію Пивоварському провести відповідні переговори з російськими колегами.

«Я звертаюсь до Вас з проханням невідкладно пояснити нашим східним сусідам, що санкції запроваджені – до тих пір, поки Росія не забереться з Криму, «Аерофлот» не може літати, – але виконувати наші двосторонні угоди щодо взаємних польотів треба на принципах взаємності. Прошу провести з ними неформальні або формальні консультації з цього питання», – наголосив прем’єр.

Водночас голова уряду не виключив, що у відповідь на повну заборону українським авіакомпаніям польотів в Росію Україна може вжити заходів у відповідь.

«Якщо вони хочуть повністю закрити авіаційний простір між Росією і Україною, нехай про це заявлять. Ми будемо ухвалювати відповідні рішення», – наголосив Яценюк.

Україна запровадила санкції проти 25 російських авіакомпаній. У відповідь на це Росія заборонила польоти п’яти українським компаніям, але список може бути розширений, «якщо Україна буде вводити подальші обмеження щодо російських авіакомпаній».

XS
SM
MD
LG