Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ вітають набуття чинності законом про прозорість ЗМІ в Україні


Дуня Міятович
Дуня Міятович

Представник Організації з безпеки і співпраці в Європі з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович вітає набуття чинності закону про забезпечення прозорості медіа-власності в Україні.

«Запобігання надмірній концентрації приватної власності в ЗМІ та повна прозорість регулювання ЗМІ є важливими передумовами плюралізму засобів масової інформації та свободи вираження думок в демократичній державі», – сказала Міятович.

«Я вірю, що ці законодавчі заходи будуть ефективно реалізовані для сприяння різноманітності та редакційної незалежність усіх українських ЗМІ», – додала вона.

10 вересня президент Петро Порошенко підписав закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації та реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення». 1 жовтня закон набув чинності.

Верховна Рада 3 вересня підтримала у другому читанні цей законопроект. Документом пропонується зобов’язати суб’єктів інформаційної діяльності (телерадіомовників та провайдерів програмної послуги) розкривати інформацію про реальну структуру власності й надавати відомості про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) компаній, а також запровадити механізми контролю за достовірністю наданих відомостей (надання декларацій про доходи заявлених бенефіціарних власників).

Згідно з аналізом Інституту масової інформації (ІМІ), 80% власників медіа залишаються нерозкритими, а 85% українських телеглядачів не знають, кому належить той чи інший телеканал.

XS
SM
MD
LG