Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську зі скандалом визначались із «червоними» назвами вулиць для перейменування


У Дніпропетровську зі скандалами засідала комісія з декомунізації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

У Дніпропетровську визначились із назвами вулиць, які мають бути перейменовані в рамках декомунізації. Про це повідомили на засіданні комісії з питань зміни топоніміки, створеної при Дніпропетровській міськраді.

За інформацією з комісії, у перебігу роботи орган отримав понад 180 пропозицій щодо перейменування вулиць від жителів Дніпропетровська, близько півсотні з них було схвалено, провели громадські обговорення й консультації з фахівцями. Відтак було сформовано список із понад 270 назв вулиць, площ, парків тощо, які мають бути перейменовані.

Але, за інформацією історика, керівника секції комісії Сергія Світленка, Український інститут національної пам’яті наразі дещо «урізав» цей перелік, вказавши на назви, які, за законом «про декомунізацію», не потребують змін.

Як поінформував Світленко, загалом це 11 назв – вулиця 8 Березня, вулиця Горького, вулиця Героїв-панфілівців, «вулиці чотирьох маршалів» СРСР – Конєва, Малиновського, Тимошенка, Гречка – тощо. Щодо діяльності останніх, заявив історик, ще належить здійснити ґрунтовні фахові дослідження.

Водночас історик оприлюднив список назв вулиць, щодо яких комісія вже визначилась: проспект Кірова – на проспект Олександра Поля, провулок Кірова – на Назарія Яремчука, вулицю Ленінградську – на Ярослава Мудрого, Колгоспну – на Фермерську і так далі.

В. о. міського голови Галина Булавка зазначила, що вже наступного тижня повний перелік топонімів, які змінюватимуть, офіційно оприлюднять на сайті міськради: це належить зробити щонайменше за 20 днів до сесії міськради, де ухвалюватимуть остаточне рішення.

За словами Булавки, навіть якщо депутати міської ради до 21 листопада не ухвалять рішення про зміну радянської топоніміки, як того вимагає закон, Дніпропетровськ не піде на порушення: відповідне розпорядження може бути підписане керівником міста.

Засідання комісії з питань топоніміки відбулось зі скандалом. Ще перед початком роботи кілька депутатів міськради з «Опозиційного блоку» заявили, що ініціюють припинення процесу перейменування міста та вулиць. Опісля, вже на самому засіданні, кілька присутніх у залі жінок, які називались жительками Самарського району міста, з місця перекрикували членів комісії. Історики та краєзнавці залишили залу засідань.

XS
SM
MD
LG