Доступність посилання

ТОП новини

«Нормандська четвірка» заявила про неможливість сепаратистських «виборів»


Під час зустрічі державних керівників у Парижі, 2 жовтня 2015 року
Під час зустрічі державних керівників у Парижі, 2 жовтня 2015 року

Учасники зустрічі в «нормандському форматі», що відбулася в Парижі, заявили після її закінчення, що вибори в тимчасово окупованій нині частині Донбасу можуть відбутися тільки за українським законодавством, а відтак і не в ті терміни, які собі визначили сепаратисти.

Зокрема, президент Франції Франсуа Олланд заявив, що ці вибори мають відбутися після того, як парламент України визначить законодавчі підстави для цих виборів. «Вибори» ж, що їх «призначили» на 18 жовтня, не можуть бути реалізовані, наголосив він, маючи на увазі бажання донецьких сепаратистів влаштувати того дня свої «вибори»; луганські сепаратисти свій аналогічний захід спланували були на 1 листопада.

Французький керівник також припустив, що такі вибори можуть відбутися і після закінчення терміну дії мінських домовленостей 31 грудня цього року.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель повідомила, що президент Росії зобов’язався докласти зусиль до того, щоб через політичну робочу підгрупу Тристоронньої контактної групи домогтися від сепаратистів, щоб вибори там відбулися тільки за українським законодавством і за узгодженням із владою України.

Президент України Петро Порошенко, зі свого боку, сказав, що всі учасники «нормандської четвірки» твердо і чітко підтримали його позицію про неприпустимість «фейкових виборів» 18 жовтня і 1 листопада. Вибори на нині тимчасово окупованих територіях можуть бути визнані дійсними, тільки якщо вони відбудуться виключно за українським законодавством, під міжнародним спостереженням і будуть визнані вільними, чесними і прозорими, наголосив він.

Четвертий учасник зустрічі, президент Росії Володимир Путін, сам не коментував її результатів, але його речник Дмитро Песков заявив про те, що вибори на окупованій частині Донбасу «проблематичні у відриві від політичних реформ в Україні». Він, однак, додав, що російський керівник протягом кількох днів дасть доручення обміркувати ці питання з «офіційними представниками» підтримуваних Росією незаконних збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

Сепаратисти тим часом повідомляють на своїх сайтах, що їхні ватажки будуть готові викласти свою позицію щодо результатів переговорів у Парижі наступного тижня, коли отримають інформацію про них на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Напередодні зустрічі Порошенко заявляв, що питання про неможливість сепаратистських псевдовиборів буде однією з головних її тем.

XS
SM
MD
LG