Доступність посилання

ТОП новини

Грузія: заарештовані активісти опозиції оголосили голодування


Акція протесту на захист телекомпанії «Руставі 2» біля будівлі грузинського парламенту в Кутаїсі, 3 жовтня 2015 року
Акція протесту на захист телекомпанії «Руставі 2» біля будівлі грузинського парламенту в Кутаїсі, 3 жовтня 2015 року

Троє представників опозиції, заарештовані грузинською поліцією за звинуваченням у хуліганстві, оголосили голодування на знак протесту проти свавілля влади. Їх заарештували після інциденту біля будівлі парламенту у Кутаїсі під час акції на захист свободи слова, коли між учасниками мітингу і депутатом від правлячої коаліції відбулася невелика сутичка.

Члени неурядової молодіжної організації «Вільна зона», Ніка Нарсія і Міріан Деісадзе, а також один із лідерів Кутаїської міської організації опозиційної партії «Єдиний національний рух» (ЄНР) Каха Габунія оголосили голодування в ізоляторі попереднього ув’язнення, куди їх перевели після арешту у ніч на неділю. Одночасно «голодування солідарності» у міській мерії почали кілька їхніх соратників.

Поліція звинувачує опозиціонерів у злісному хуліганстві під час акції біля будівлі грузинського парламенту на захист опозиційної телекомпанії «Руставі-2». Соратники екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі вважають, що влада намагається закрити цю телекомпанію за допомогою одного з колишніх власників – бізнесмена Кібарі Халваші, який ініціював судову тяганину проти нинішніх власників «Руставі-2» – братів Караманішвілі.

Під час мітингу біля будівлі парламенту активісти опозиції почали емоційну суперечку з депутатом від правлячої коаліції «Грузинська мрія» Давидом Сакварелідзе. Той стверджує, що йому завдали словесної і фізичної образи.

Поліція порушила кримінальну справу за частиною другою статті 239 Кримінального кодексу Грузії «Хуліганські дії, вчинені групою осіб за попередньою змовою проти представника влади». За цією статтею заарештованим загрожує до 7 років позбавлення волі.

Член парламенту від «Єдиного національного руху», Серго Ратіані заявив Радіо Свобода, що депутат Лордкіпанідзе сам спровокував сутичку, і якщо заарештовані не будуть звільнені найближчим часом, «опозиція вдасться до жорстких заходів у відповідь, включаючи масштабні акції протесту».

XS
SM
MD
LG