Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман: комітети Ради розглянуть питання про голосування переселенців на місцевих виборах


Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман має намір дати доручення комітетам парламенту щодо підготовки питання про порядок голосування на місцевих виборах 25 жовтня вимушених переселенців. Про це йшлося на погоджувальній раді керівників фракцій, комітетів і груп Верховної Ради 5 жовтня.

«Що стосується питання забезпечення права на голосування тимчасово переміщених осіб, очевидно, що це має бути вирішено. Тому я сьогодні дам доручення комітетам розглянути і внести узгоджені пропозиції депутатським фракціям, депутатам Верховної Ради для розгляду цього питання», – сказав Гройсман.

Напередодні президент України Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам заявив, що на переговорах у «нормандському форматі» в Парижі 2 жовтня він наполягав на тому, що люди, які тимчасово змушені були залишити Донбас, повинні мати право голосу на місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей.

14 липня 2015 року депутати Верховної Ради України ухвалили новий закон про місцеві вибори, в якому так і не передбачили право переселенців вибирати місцеву владу за місцем проживання. Незважаючи на те, що експерти, депутати та громадські активісти після аналізу законопроекту запропонували до нього понад півтори тисячі поправок, в тому числі і щодо переселенців, закон був ухвалений без врахування інтересів внутрішньо переміщених осіб.

Правозахисники закликають Верховну Раду ухвалити законопроект про забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб.

За даними Мінсоцполітики України, станом на 5 жовтня на обліку перебувають 1517116 вимушених переселенців зі сходу України, де триває антитерористична операція проти проросійських бойовиків, і анексованого Росією Криму.

25 жовтня 2015 року відбудуться місцеві вибори в Україні. Наразі у Верховній Раді зареєстровані декілька законопроектів, які мають на меті забезпечити можливість внутрішньо переміщеним особам голосувати на місцевих виборах 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG