Доступність посилання

ТОП новини

Переговори в Парижі «запобігли новому процесу сепаратизму» – Олланд


Франсуа Олланд, Ангела Меркель (архівне фото)
Франсуа Олланд, Ангела Меркель (архівне фото)

Переговори лідерів України, Росії, Німеччини і Франції 2 жовтня в Парижі не лише дозволили притриматися Мінських домовленостей, але й запобігли новому процесу сепаратизму, заявив президент Франції Франсуа Олланд.

«Цей формат, ця методика й тиск, чинений від імені всієї об’єднаної Європи, були особливо ефективними, бо вибори, які готували сепаратисти на середину жовтня, були відкладені, мінський процес зміг продовжитися, легка військова техніка відведена, а незабаром це станеться і з важкою. Війна зупинилася і мир знову зможе там запанувати», – сказав Олланд в Європарламенті, де він виступив разом із німецьким канцлером Анґелою Меркель.

«Ось на що ми здатні в ім’я об’єднаної Європи, для об’єднаної Європи та в інтересах усього світу», – наголосив Олланд.

Водночас, як заявила німецький канцлер Анґела Меркель, Німеччина і Франція взяли на себе місію укладення Мінських угод, а минулого тижня за участі президентів України і Росії, в так званому «нормандському форматі» далі шукали шляхи вирішення цього конфлікту.

Учасники зустрічі в «нормандському форматі», що відбулася в Парижі 2 жовтня, заявили після її закінчення, що вибори в тимчасово окупованій нині частині Донбасу можуть відбутися тільки за українським законодавством, а відтак і не в ті терміни, які визначили сепаратисти.

6 жовтня угруповання «ДНР» і «ЛНР», які контролюють частини Донецької і Луганської областей України, заявили про скасування своїх «виборів», які призначили раніше на 18 жовтня і 1 листопада. Проте сепаратисти уточнили, що «вибори» перенесені на наступний рік, і наголосили, що рішення ухвалене у зв’язку з підсумками зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі.

XS
SM
MD
LG