Доступність посилання

ТОП новини

«Правий сектор»: озброєні люди не беруть участь у блокаді Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У «Правому секторі» не розцінюють моніторинг Кримської правозахисної групи, яка заявила про часті скарги на порушення прав людини з боку воєнізованих формувань, що беруть участь у блокаді Криму, як «адекватний і реальний».

«На незаконних підставах у нас був анексований Крим. Ніяких озброєних людей у нас на блокпостах немає. Якщо є у когось інша інформація, нехай нададуть матеріали. Нам буде дуже цікаво, де вони побачили таких людей», – сказав спікер «Правого сектору» щодо блокади Криму» Сергій Стерненко в коментарі проекту Радіо Свобода сайту Крим.Реалії.

«Затримання двох сепаратистів, один з яких корегувальник «ЛНР», а другий брав участь у діях терористичного угруповання «ДНР», це також не суперечить нормам українського законодавства і підпадає під статтю про громадянський арешт», – додав він.

За словами спікера організації, обов’язком кожного законослухняного громадянина є затримання і передача правопорушника, «якщо правопорушення відбувається прямо тут і зараз».

Стерненко також прокоментував зауваження правозахисників про те, що учасники блокади оглядають автомобілі, що в’їжджають до Криму. Він зазначив, що «98% водіїв самі добровільно показують, що вони везуть».

Спікер «Правого сектора» також зазначив, що представники організації не перешкоджають діяльності правозахисників. За його словами, вести відео-, фотозйомку, записувати аудіо можна безперешкодно, а доказів перешкоджанню правозахисникам немає.

Представники Кримської польовий місії Ольга Скрипник і Віссаріон Асєєв провели 6 жовтня моніторинг у районі пункту пропуску «Чонгар». За їхньою інформацією, результати моніторингу підтвердили наявність численних порушень.

Правозахисники стверджують, що озброєні люди, які не є представниками правоохоронних органів, змушують водіїв легкових автомобілів відкривати багажник і надавати документи.

«Кримська правозахисна група розцінює дані дії як грубе порушення свободи пересування та права на свободу та особисту недоторканність. Правозахисники наполягають на неприпустимості привласнення добровольчими батальйонами функцій правоохоронних органів», – йдеться в повідомленні місії.

Глава Генічеської райдержадміністрації Херсонської області Олександр Воробйов заявив Крим.Реалії, що представники «Правого сектору» та інших батальйонів, які підтримують акцію громадянської блокади Криму, не мають права затримувати громадян на адмінкордоні з півостровом.

20 вересня розпочалась безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар.

XS
SM
MD
LG