Доступність посилання

ТОП новини

Рада ініціює відкриття даних про комунальні тарифи


Депутати ухвалили за основу законопроект щодо доступу до інформації у сферах постачання електиричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води та водовідведення. За документ проголосували 256 депутатів при мінімально необхідних 226.

Законопроект передбачає, що українці можуть отримати інформацію про: ціни і тарифи, їхні складові для всіх категорій споживачів і зміну; зіставлення цін і тарифів на товари (роботи, послуги) в різних регіонах України, а також в Україні та інших державах; прогнози зміни цін і тарифів та обґрунтування необхідності таких змін; середньомісячний розмір плати для приватного домогосподарства за спожиті товари (роботи, послуги) – за категоріями споживачів та розмір заборгованості з оплати спожитих товарів (робіт, послуг), періоди виникнення такої заборгованості .

Ця інформація буде опублікована на офіційних веб-сайтах державних органів, органів місцевого самоврядування, до повноважень яких віднесено встановлення цін і тарифів, а також в засобах масової інформації, на інформаційних стендах, в платіжних документах.

Необхідність ухвалення цього законопроекту обумовлена необхідністю виконання Україною взятих на себе зобов’язань щодо адаптації законодавства України до законодавства ЄС, зокрема, імплементації Директиви 2006/32/ЄС Європейського парламенту і Ради про ефективність кінцевого використання енергії та енергетичні послуги.

20 жовтня оцінювальна місія Європейського союзу повинна написати проміжний звіт щодо виконання Україною плану щодо лібералізації візового режиму. До середини грудня її експерти мають підготувати фінальний звіт, на основі якого ЄС і ухвалюватиме рішення щодо можливого скасування віз для українців уже з наступного року.

21 і 22 травня у Ризі відбувся саміт учасників програми Євросоюзу «Східне партнерство», на якому Україна сподівалася спочатку отримати безвізовий режим із ЄС, а потім хоча б визначену дату, коли він міг би бути запроваджений. У спільній заяві за підсумками саміту ЄС заявив про готовність надати безвізовий режим Україні та Грузії у разі, якщо про це буде позитивний звіт Єврокомісії наприкінці цього року.

XS
SM
MD
LG