Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала законопроект про зовнішню трудову міграцію


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада України підтримала проект закону про зовнішню трудову міграцію. За ухвалення законопроекту за основу проголосували 243 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Законопроектом пропонується встановити правові та організаційні засади державного регулювання зовнішньої трудової міграції та соціального захисту громадян України, які тимчасово виконували або виконують роботу за кордоном (трудових мігрантів), і членів їхніх сімей.

Проектом передбачається, що «права трудових мігрантів, зокрема на належні умови праці, винагороду, відпочинок і соціальний захист, регулюються законодавством держави перебування та міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою. Трудові мігранти і члени їх сімей у період трудової діяльності за кордоном мають право брати участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні відповідно до законодавства України».

Законопроектом також пропонується встановити державний контроль та відповідальність за порушення вимог законодавства щодо трудової міграції.

Згідно з проектом, «центральні та місцеві органи виконавчої влади, СБУ вживають у межах повноважень усіх можливих заходів для запобігання незаконній зовнішній трудовій міграції та торгівлі людьми. Суб’єкти господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні на роботу за кордоном, ЗМІ, інші організації або фізичні особи, які поширюють недостовірну інформацію, пов’язану із зовнішньою трудовою міграцією, несуть відповідальність».

Цей законопроект входить до пакету законопроектів щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

20 жовтня оцінювальна місія Європейського союзу повинна написати проміжний звіт щодо виконання Україною плану щодо лібералізації візового режиму. До середини грудня її експерти мають підготувати фінальний звіт, на основі якого ЄС і ухвалюватиме рішення щодо можливого скасування віз для українців уже з наступного року.

21 і 22 травня у Ризі відбувся саміт учасників програми Євросоюзу «Східне партнерство», на якому Україна сподівалася спочатку отримати безвізовий режим із ЄС, а потім хоча б визначену дату, коли він міг би бути запроваджений. У спільній заяві за підсумками саміту ЄС заявив про готовність надати безвізовий режим Україні та Грузії у разі, якщо про це буде позитивний звіт Єврокомісії наприкінці цього року.

XS
SM
MD
LG