Доступність посилання

ТОП новини

У Нідерландах затвердили референдум щодо асоціації України й ЄС


Виборча комісія Нідерландів повідомила, що підтвердила достатню кількість підписів за проведення консультативного референдуму щодо ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом.

За повідомленням комісії, вона визнала чинними майже 428 тисяч підписів; нещодавно ухвалений закон Нідерландів про консультативні референдуми з приводу ухвалених законодавчих актів, що набув чинності в липні, вимагає принаймні 300 тисяч, щоб такий референдум був призначений.

Як очікують, він може відбутися навесні наступного, 2016 року. Його дата наразі не визначена, але він має відбутися не пізніше як протягом шести місяців.

Активісти-організатори референдуму, з одного боку, зіграли на євроскептичних настроях частини нідерландців, а з іншого, не приховували, що тема євроасоціації України просто першою трапилася їм після запровадження закону про референдум.

Згідно з цим законом, результати такого референдуму щодо вже ухваленого законодавчого акту матимуть лише консультативний характер. У разі, якщо референдум буде визнаний таким, що відбувся, а більшість учасників проголосує проти ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, уряд Нідерландів муситиме вирішити, чи знову виносити на розгляд це питання, але ніяк не буде зобов’язаний відхиляти ратифікацію.

На цей час нідерландський парламент уже ратифікував цю угоду, закон про ратифікацію затвердив монарх як голова держави, але ще не була виконана остання формальність – офіційна передача ратифікаційних документів на зберігання до Брюсселя. Тепер цей останній крок відкладається до проведення референдуму.

Угода про асоціацію між Україною і Євросоюзом набуде чинності в повному обсязі, коли її ратифікацію завершать усі учасники – Україна, 28 країн-членів ЄС і керівні органи Європейського союзу. Та політична частина угоди вже діє в режимі тимчасового застосування з початку 2015 року, а економічна, включно з зоною вільної торгівлі між Україною і ЄС, так само набуде чинності в режимі тимчасового застосування з початку 2016 року, навіть якщо процедура ратифікації доти не буде завершена.

Чи зможуть Нідерланди зупинити асоціацію України з ЄС?

Для нідерландців Україна опинилася не в той час, не в тому місці – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

XS
SM
MD
LG