Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані остаточно схвалили ядерну угоду зі світом


В Ірані остаточно завершили процес затвердження ядерної угоди країни зі світовою спільнотою. Верховний наглядовий орган, Рада охоронців Конституції, затвердив ухвалений попереднього дня парламентом закон, що надає повноваження виконувати цю угоду Вищій раді національної безпеки Ірану, яку очолює президент країни.

Закон, що таким чином набув чинності, також передбачає можливість виходу Ірану з угоди, якщо світова спільнота не виконає своєї обіцянки зняти з Тегерана економічні санкції, накладені раніше, або відновить уже зняті санкції чи запровадить нові.

Іще один із пунктів закону вимагає від уряду Ірану вести роботу з метою ядерного роззброєння Ізраїлю – який, як широко вважають, є нині єдиною в регіоні країною з неоголошеним ядерним арсеналом.

Угода, досягнена 14 липня між Іраном і шістьма з провідних держав світу, передбачає значне обмеження ядерної програми Тегерана на тривалий час, що має на меті унеможливити здобуття ним ядерної зброї. В обмін на це з Ірану мають поступово знімати накладені раніше через цю програму санкції.

XS
SM
MD
LG