Доступність посилання

ТОП новини

У Криму трьох проукраїнських активістів затримали біля пам’ятника Хмельницькому


У Сімферополі 14 жовтня російські силовики біля пам’ятника Богдану Хмельницькому затримали трьох представників Українського культурного центру та відвезли на допит до окупаційного «центру з протидії екстремізму», повідомляє сайт проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

До пам’ятника гетьману активісти прийшли покласти квіти з нагоди Дня українського козацтва, розповів один із затриманих Леонід Кузьмін.

«Ми прийшли до пам’ятника ближче до вечора, ще нічого не встигли зробити, до нас підійшли кілька співробітників поліції ще кілька людей у цивільному, попросили надати документи. Переконавшись у тому, що вони у нас є, вони попросили пройти з ними для пояснень та відвезли нас у центр «Е», – повідомив Кузьмін.

За його словами, він і ще двоє активістів давали пояснення близько двох годин. У затриманих, зокрема, цікавилися метою акції і приводом для покладання квітів.

Кузьмін уточнив, що основна претензія правоохоронців до активістів – спроба несанкціонованого мітингу.

Коментарі силових відомств Криму з цього приводу відсутні.

14 жовтня в Сімферополі російські поліцейські оточили пам’ятник Тарасу Шевченку, куди вночі проукраїнські активісти принесли квіти з нагоди Дня захисника України, Дня українського козацтва та Дня УПА.

Після анексії Криму Росією проукраїнські активісти постійно піддаються переслідуванням з боку силовиків у Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014. 7 жовтня президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і запровадили через це економічні санкції. Росія називає окупацію півострова «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG