Доступність посилання

ТОП новини

Канада: опозиційна Ліберальна партія перемагає на парламентських виборах


Опозиційна Ліберальна партія перемагає на парламентських виборах у Канаді, що відбулися в країні у понеділок. Місцеві телеканали повідомляють про суттєвий відрив лібералів від Консервативної партії триразового прем’єр-міністра Стівена Гарпера. Підрахунок голосів триває.

До виборів Ліберальна партія мала лише третю позицію за кількістю місць в канадському парламенті.

43-річний лідер лібералів Канади Джастін Трюдо, син екс-прем'єра П'єра Трюдо, обіцяє скоротити дефіцит бюджету, стимулювати економічне зростання і розвивати інфраструктуру. Трюдо також обіцяє відновити дещо прохолодні відносини Канади з адміністрацією американського президента Барака Обами, боротися зі зміною клімату, і вивести Канаду від бойової місії проти ісламських бойовиків на рівень гуманітарної допомоги та навчань.

На вибори відреагували і фінансові ринки: на тлі повідомлень про перемогу Трюдо подешевшав канадський долар.

Нинішній уряд Стівена Гарпера у Канаді є одним із ключових прихильників санкцій Заходу проти Росії за анексію нею Криму і причетність до збройного конфлікту на сході України. У листопаді 2014 року на саміті «Групи двадцяти» в австралійському Брісбені Стівен Гарпер порадив президентові Росії Володимиру Путіну «забратися з України».

XS
SM
MD
LG