Доступність посилання

ТОП новини

Переміщені із Донбасу виші «повільно вмирають» – моніторинг


Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, 22 жовтня 2015 року
Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, 22 жовтня 2015 року

Більшість вищих навчальних закладів, переміщених із тимчасово окупованої території Донбасу, «повільно вмирають» через брак умов для нормального функціонування. Про це свідчать результати моніторингу, які сьогодні у Києві оприлюднили представники координаційного центру переміщених вишів із Донеччини і Луганщини.

Як зазначив директор центру Олександр Кульга, переміщеним вишам бракує коштів для облаштування на нових місцях, а також – належної співпраці з урядовими і місцевими органами влади.

Інформацію про проблеми вишів із окупованих територій Донеччини і Луганщини підтвердив народний депутат України Олексій Рябчин, який є одним із засновників координаційної ради.

«Першим нагальним питанням є відсутність доступного житла для студентів і викладачів цих освітніх закладів – немає гуртожитків й аудиторного фонду. Також існує проблема нормативно-правового забезпечення й піклування з боку держави цих вищих навчальних закладів. Для переміщених навчальних закладів це питання виживання», – зазначив Рябчин.

Він навів приклад із Донецьким державним університетом, персонал якого брав участь у моніторингу: ДонНУ переїхав до Вінниці, де відразу піднялися ціни на житло (удвічі), а у гуртожитках не знайшлося місць для студентів, які продовжили навчання у цьому виші.

У березні Міністерство освіти повідомляло, що з непідконтрольних Україні територій виїхали вісім вишів державного підпорядкування. У цілому ж, з Донбасу евакуйовані 26 вищих навчальних закладів і 10 наукових установ. Міністр освіти Сергій Квіт визнає наявність проблем, з якими зітнулись викладачі і студенти евакуйованих вищих навчальних закладів, й пообіцяв, що уряд надаватиме їм максимальну підтримку.

XS
SM
MD
LG