Доступність посилання

ТОП новини

Уряд України виступає за звільнення 9 тисяч суддів – Яценюк


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає в Берліні на економічному форумі, 23 жовтня 2015 року
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає в Берліні на економічному форумі, 23 жовтня 2015 року

Кабінет міністрів виступає за проведення масштабної судової реформи та повну зміну суддівського корпусу в Україні. Про це 23 жовтня в Берліні на українсько-німецькому діловому форумі заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він повідомив, що кадрова заміна суддівського корпусу передбачає звільнення 9 тисяч чинних суддів.

Раніше цього місяця в адміністрації президента України повідомили, що проект змін до Конституції, затверджений конституційною комісією, передбачає оновлення суддівського корпусу через процедуру оцінювання. За результатами такого оцінювання судді, які не відповідають критеріям професіоналізму, етичності та доброчесності, будуть звільнені, а на їхнє місце через процедуру прозорого конкурсу будуть призначені нові судді.

Заступник голови адміністрації президента України Олексій Філатов повідомив, що до Венеціанської комісії для отримання остаточного висновку направлено два варіанти змін до Конституції в частині оновлення суддівського корпусу. Один із них передбачає переатестацію всіх суддів, включаючи проведення нового конкурсу на посади звiльнених суддiв, інший – звiльнення всiх суддів з призначенням нових за таким самим конкурсом. Очікується, що Венеціанська комісія надасть висновок 23-24 жовтня 2015 року.

В Україні готується конституційна реформа, що стосуватиметься також і правосуддя.

XS
SM
MD
LG