Доступність посилання

ТОП новини

У багатьох містах обраний голова може не мати підтримки більшості у місцевій раді – експерт


Ольга Лень
Ольга Лень

Експерт з питань PR-комунікацій виборчих та політичних технологій Ольга Лень переконана, що за наслідками місцевих виборів в Україні у багатьох містах може виникнути ситуація, коли обраний голова не матиме підтримки більшості у міській раді. Про це вона сказала в коментарі Радіо Свобода під час спільного з телеканалом «Еспресо» марафону.

«Я думаю, що цього ніхто не вловив і в дуже багатьох містах просто не розуміють, що в багатьох містах просто може виникнути така ситуація, коли обраний міський голова може виявитися взагалі недієздатний. Тобто він не зможе нічого зробити, якщо він не буде мати або хоча б більшості в Раді, або хоча б якоїсь сприятливої для нього ситуації», – сказала Ольга Лень.

За її словами, особливості нового закону про вибори на місцях створили ситуацію нерозуміння громадянами багатьох процедурних моментів.

«Думаю, що виборці не дуже зрозуміли той момент, що функції ради стали іншими і її тиск на голову міста став вищим», – сказала експерт.

Суть нової системи голосування на місцевих виборах полягає в тому, що виборець одночасно голосує за кандидата в окрузі і за партію, яка його висунула. Однак під час встановлення результатів виборів всі голоси підраховують саме як віддані за партію. Розподіл депутатських мандатів відбувається за партійним списком, який затверджує територіальна виборча комісія, залежно від набраних кожним кандидатом у своєму окрузі голосів у відсотковому відношенні. При цьому кандидат, що фактично переміг в окрузі, але партія якого не подолала 5-відсотковий бар'єр, депутатський мандат не отримує.

25 жовтня в Україні проходили місцеві вибори, триває підрахунок голосів.

XS
SM
MD
LG