Доступність посилання

ТОП новини

Карпюк на суді в Чечні заявив про невинуватість – адвокат


Адвокат Ілля Новіков
Адвокат Ілля Новіков

Громадянин України Микола Карпюк заявив про свою невинуватість у справі, яку проти нього і ще одного українця Станіслава Клиха розглядає Верховний суд російської Республіки Чечня. Про це у Twitter повідомив адвокат Ілля Новиков.

«Карпюк дає свідчення. Докладно розповідає, де перебував у 1994-95 році, кому давав інтерв’ю і хто може підтвердити його алібі. Їх з Клихом звинувачують в участі у боях в Грозному 31 грудня 1994 і пізніше. Тому основний упор захисту – на алібі. Карпюк заявив, що ні він, ні Клих, ні Яценюк і Ярош не їздили в Чечню», – написав Новіков.

У справі, яку розглядає Верховний суд Чечні у Грозному, українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в «участі в банді», вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк в часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав у них участь.

26 жовтня український консул вперше за півтора року отримав дозвіл відвідати Станіслава Клиха та Миколу Карпюка в тюрмі. За словами Іллі Новікова, консул засвідчив шрами від тортур через півтора року після завдання травм.

Українські правозахисники називають Миколу Карпюка і Станіслава Клиха серед громадян України, яких утримують за ґратами в Росії з політичних мотивів. За словами голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук, до Микола Карпюка протягом 14 місяців із моменту затримання не допускали українського консула.

Минулого місяця голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикінтакожзаявив про нібито участь Арсенія Яценюка, нині прем’єра України, в бойових діях у Чечні наприкінці 1994-го й на початку 1995 року. Яценюк, на той час 20-річний студент юридичного факультету Чернівецького університету, відкинув цю заяву і назвав її «клінічним діагнозом російської влади».

XS
SM
MD
LG